Sałatka z pęczaku, pieczonej papryki i oliwek.docx

(12 KB) Pobierz

Składniki na sałatkę z pęczaku – dla dwóch osób

·         100 g pęczaku wcześniej namoczonego i ugotowanego w świeżej wodzie, bez soli,

·         2 czerwone pieczone papryki pokrojone w 1 cm paski (użyłam kupnych, marynowanych),

·         10 czarnych, marynowanych oliwek pokrojonych wzdłuż na połówki,

·         łyżeczka posiekanego świeżego oregano – nie dałam,

·         3 zielone cebulki drobno posiekane,

·         100 g fety połamanej na spore kawałki.

Składniki na sos do sałatki – dressing

·         sok ze średniej cytryny,

·         3 łyżki oliwy,

·         łyżka miodu,

·         1.2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy – dałam wege bulion,

·         1/2 łyżeczki wędzonej papryki – nie miałam dałam słodkiej,

·         1/2 rozgniecionego/przeciśniętego przez praskę ząbek czosnku – dałam 1 mały,

·         1/2 łyżeczki dobrej morskiej soli.

Przygotowanie sałatki

Kaszę jęczmienną (pęczak) ugotować, odstawić do odsączenia. Jeżeli pieczemy paprykę sami, to również należy wcześniej ją przygotować, upiec, obrać ze skóry i pokroić na jedno-centymetrowe paski. W miseczce wymieszać składniki sosu i odstawić na bok.

Pęczak  przełożyć do sporej miski, dodać paprykę, oliwki, oregano, cebulkę i większość fety. Dodać dressing i delikatnie wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej soli. Przełożyć do miseczek, dodać na wierzch resztę fety, można posypać jeszcze wędzoną papryką

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin