Składniki na sałatkę z pęczaku – dla dwóch osób
· 100 g pęczaku wcześniej namoczonego i ugotowanego w świeżej wodzie, bez soli,
· 2 czerwone pieczone papryki pokrojone w 1 cm paski (użyłam kupnych, marynowanych),
· 10 czarnych, marynowanych oliwek pokrojonych wzdłuż na połówki,
· łyżeczka posiekanego świeżego oregano – nie dałam,
· 3 zielone cebulki drobno posiekane,
· 100 g fety połamanej na spore kawałki.
Składniki na sos do sałatki – dressing
· sok ze średniej cytryny,
· 3 łyżki oliwy,
· łyżka miodu,
· 1.2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy – dałam wege bulion,
· 1/2 łyżeczki wędzonej papryki – nie miałam dałam słodkiej,
· 1/2 rozgniecionego/przeciśniętego przez praskę ząbek czosnku – dałam 1 mały,
· 1/2 łyżeczki dobrej morskiej soli.
Przygotowanie sałatki
Kaszę jęczmienną (pęczak) ugotować, odstawić do odsączenia. Jeżeli pieczemy paprykę sami, to również należy wcześniej ją przygotować, upiec, obrać ze skóry i pokroić na jedno-centymetrowe paski. W miseczce wymieszać składniki sosu i odstawić na bok.
Pęczak przełożyć do sporej miski, dodać paprykę, oliwki, oregano, cebulkę i większość fety. Dodać dressing i delikatnie wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej soli. Przełożyć do miseczek, dodać na wierzch resztę fety, można posypać jeszcze wędzoną papryką
kamil151992