faszerowane ziemniaki z pieczarkami.doc

(20 KB) Pobierz

Składniki :

 

-     8 ziemniaków

- 30 dag kiszonej kapusty

-     1 cebula

-     4 jajka

-     10 dag pieczarek

-     3 łyżki masła

-     2 łyżki oleju

-     2 łyżki bułki tartej

-     szczypiorek

-     sól

-     pieprz czarny

 

 

Wykonanie :

Ziemniaki obrane zawinąć w kawałek folii aluminiowej. Ułożyć na płaskiej blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piec 50 minut. Ugotować na twardo dwa jajka. Obrać cebulę i grubo posiekać. Pieczarki pokroić w kostkę. Kapustę opłukaną i odciśniętą poszatkować. Jajka ugotowane obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną cebulę, mieszając usmażyć na szklisto. Dołożyć pieczarki i zrumienić. Dodać kiszoną kapustę i podlać odrobiną wody. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Zmniejszyć płomień i dusić 35 minut. Kapustę z pieczarkami wymieszać z posiekanymi jajkami i surowymi jajkami. Upieczone ziemniaki odwinąć z folii. Z każdego ściąć wierzch, wydrążyć środek, pozostawić ściankę o grubości 1 cm. Wydrążony miąższ rozgnieść i połączyć z farszem. Napełnić ziemniaki, wierzch polać tartą bułką zrumienioną na maśle. Zapiekać 10 min. w temp. 200 st. C. Posypać posiekanym szczypiorkiem

Zgłoś jeśli naruszono regulamin