Polędwica wieprzowa wędzona-kresowa ( Przepis z 1868 r).pdf
(
29 KB
)
Pobierz
5857288 UNPDF
Polędwica wieprzowa wędzona (kresowa) - przepis z
1868r.
Składniki:
przyprawa: kilka liści laurowych 60 g ziela angielskiego 14 dag cukru łyżeczka majeranku
kilka gożdzików Przyprawy utłuc i wymieszać.
Sposób wykonania:
Oddzielić schab zaraz po uboju świni, usunąć kości i włożyć do naczynia z krwią
wieprzową. Po dwóch dniach mięso wyjąć, bardzo starannie wytrzeć z krwi, natrzeć
mieszaniną soli, saletry i przyprawą. Ułożyć w drewnianym naczyniu, przysypać tą samą
mieszaniną, nakryć denkiem, i obciążyć kamieniem. Po dwóch dniach przetrzymania w
ciepłym pomieszczeniu przełożyć kawałki z dna na wierzch i odwrotnie, wynieść na 10
dni w zimne miejsce. Po ich upływie polędwicę wyjąć, wytrzeć do sucha, włożyć w
odpowiedniej grubości jelita, obsuszać 6 godzin na powietrzu i wędzić 14 dni w zimnym
dymie, jeżeli polędwicę przeznacza się do dłuższego przechowywania.
Plik z chomika:
finiarel
Inne pliki z tego folderu:
Polędwica łososiowa Ligawy.pdf
(736 KB)
Polędwice - wiosenne wariacje Wojtka Minora.pdf
(1097 KB)
Polędwiczka Kazika.pdf
(474 KB)
Polędwica sopocka, pieczona.pdf
(264 KB)
Polędwica wieprzowa wędzona.pdf
(127 KB)
Inne foldery tego chomika:
Kilka przepisów na boczki
Kilka przepisów na bułeczki i bagietki
Kilka przepisów na chleby domowe
Kilka przepisów na galarety
Kilka przepisów na grzańce
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin