Wiekszość z nas myśli, że urozmaicone pożywienie, ma korzystny wpływ na nasz organizm. Jako urozmaicony myśle tu np. o typowym obiedzie: kotlet schabowy, kartofelki, sałata albo surówka. Najczęściej jemy tylko to, co nam smakuje. Nie zastanawiając się nad tym, co dzieje się w naszym organizmie. Nawet jeśli staramy się zdrowo odżywiać to nasz organizm i tak gromadzi odpadki. Dobrze wiemy, że w naszym już najczęściej przetworzonym pożywieniu jest dużo konserwantów, barwników, spulchniaczy, przyspieszaczy, środków aromatyzujacych itp., powietrze i woda jest również zanieczyszczona i to wszystko stopniowo zatruwa nasz organizm. Osoby spożywające mięso, potrawy mączne, duże ilości tłuszczu i słodyczy , alkohol, kawę a także palacze (aktywni i pasywni) gromadzą nieporównywalnie większe ilości szkodliwych toksyn.
Co powinniśmy więc wiedzieć? Wszystkie posiłki możemy podzielić na grupy: Białka - mięso ryby, jaja itd.Węglowodany - chleb, miód, cukierki, ziemniaki itd.Tłuszcze - masło, olej, smalec itd.Roślinne - warzywa, owoce, soki.
Przy trawieniu proteiny w postaci mięsa, ryb czy jaj żołądek nasz produkuje soki o dużej kwaskowości. Odwrotnie jest z węglowodanami jak nasz chlebek, makaron, ziemniaki bowiem do ich strawienia żołądek nasz produkuje sok o dużej alkaiczności.
Aby nasz organizm nie był „kwaśny“ nasze posiłki powinny zawierać: ¨ 80% produktów takich jak warzywa, owoce, kartofle, sałaty zielone, soki owocowe/świeżo wyciśniete/, ocet owocowy np jabłkowy, herbaty ziołowe, suche owoce. ¨ 20% pokarmy bogate energetycznie takie jak: mięso i przetwory mięsne, ryby, jajka, przetwory mączne, ryż, kasze,ciasta, słodycze
Dlaczego? Ponieważ doskonale alkalizują organizm surowe warzywa i owoce, świeże soki (w przeciwieństwie do soków z kartonów i butelek), kiełki zbóż, zboża, migdały, algi, tofu, kasza gryczana i jaglana. Taka dieta jest szczególnie polecana wówczas, gdy mamy dużo wyczerpującej pracy. Należy wówczas absolutnie zrezygnować z cukru i mięsa. Inaczej nie będziesz miał siły, by pracować przez długi czas. Weźmy może wzór z rzymskich legionistów. Czy prowadząc działania wojenne mieli szansę na częste pożywianie się mięsem ? Każdy z nich przede wszystkim nosił swój prowiant w postaci np. ziaren zbóż w sakwie i suszonych owoców, z których łatwo mógł sobie przyrządzić posiłek. Nie przeszkadzało to jednak żołnierzom odbywać długich marszów, toczyć ciężkie walki i pracować w okresach pokoju przy budowach w całym imperium.
Proszę zastanowić się czy tak właśnie składamy nasze posiłki? Co powinniśmy jeszcze wiedzieć?! Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem naszego pożywienia. Dzienna ilość to 60g /kobiety/ i 70-80/ mężczyźni/ nadmiar tłuszczu w pożywieniu powoduje podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi i zwiększa ryzyko wielu chorób. Najczęściej nawet nie zdajemy sobie sprawy jak dużo tłuszczu zawierają nasze posiłki. Podaję parę przykładów: Produkty Ilość Tłuszcze pieczywo 100g 1-4 g /zależy od rodzaju chleba/ masło 10g 7 g wędlina/np. szynka 50g 11 g żółty ser gouda 50g 11 g parówki 100g 34 g ...
nahum777