Boża krówka.docx

(58 KB) Pobierz

Boża krówka

 

Składniki:

·         Mąka -500 g

·         Miód -4 łyżki

·         Jajka -2 szt

·         Masło -1/2 kostki

·         Cukier waniliowy -2 opakowania

·         Soda -1łyżeczka

·         Cukier -1/2 szkl

·         Śmietana 36% -0,5l

·         Galaretka cytrynowa -1 szt

·         Śmietan-fix - 1 opakowanie

·         Cukier puder -2 łyżki

·         Krówki kruche -200 g

·         Mleko -6 łyżek

·         Orzechy włoskie -200 g

 

 

Opis przygotowania:

CIASTO

Mąka, miód, jajka, masło, 1 cukier waniliowy, soda, cukier 1/2 szkl.
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec osobno.
Piec w 190 stop. do zrumienienia ciasta.

 

KREM

Śmietana, cukier waniliowy, cukier puder, śmietan fix, galaretka cytrynowa.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gotowanej wody, i odstawić do wystygnięcia.
Ubić śmietanę, w trakcie ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix.
Na koniec wlać wystudzoną galaretkę i dobrze ubić.
Gęsty kremem przełożyć placek.

POLEWA

Mleko wlać do rondelka, włożyć krówki i na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia krówek, ciągle mieszając.
Zimną polewą krówkową polać wierzch ciasta i posypać orzechami.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin