Boża krówka
Składniki:
· Mąka -500 g
· Miód -4 łyżki
· Jajka -2 szt
· Masło -1/2 kostki
· Cukier waniliowy -2 opakowania
· Soda -1łyżeczka
· Cukier -1/2 szkl
· Śmietana 36% -0,5l
· Galaretka cytrynowa -1 szt
· Śmietan-fix - 1 opakowanie
· Cukier puder -2 łyżki
· Krówki kruche -200 g
· Mleko -6 łyżek
· Orzechy włoskie -200 g
Opis przygotowania:
CIASTOMąka, miód, jajka, masło, 1 cukier waniliowy, soda, cukier 1/2 szkl. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i upiec osobno. Piec w 190 stop. do zrumienienia ciasta.
KREMŚmietana, cukier waniliowy, cukier puder, śmietan fix, galaretka cytrynowa. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. gotowanej wody, i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę, w trakcie ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix. Na koniec wlać wystudzoną galaretkę i dobrze ubić. Gęsty kremem przełożyć placek. POLEWAMleko wlać do rondelka, włożyć krówki i na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia krówek, ciągle mieszając. Zimną polewą krówkową polać wierzch ciasta i posypać orzechami.
barbarauczciwek