Cedr syberyjski - Uzdrowiciel - Żywiciel.pdf
(
1176 KB
)
Pobierz
Cedr syberyj.
CEDR SYBERYJSKI
INSTRUKCJA SADZENIA
Roz¸uskajcie szyszk´. Ziarna (orzeszków) namoczcie w wodzie
letniej na 2-3 doby. Te orzeszki, które nie opad¸y w wodzie na dno
wybrakujcie (one, z zasady sà puste i nie przydatne do siewu).
Zmieszajcie orzeszki z odka˝onym (przegrzanym i och¸odzonym,
np. na patelni) piaskiem w proporcji 1 cz´Êç nasion na 3 cz´Êci
piasku. Przeprowadêcie w ch¸odzie le˝akowanie nasion. Dlatego
ulokujcie substrat z orzeszkami na czas najmniej 4 miesi´cy
w temperaturze blisko O + - l
0
C (dolna cz´Êç lodówki, piwnica
itp.). Dost´p powietrza przy le˝akowaniu jest obowiàzkowy. *
Sadzenie
; Do przygotowanej ziemi, mieszanki (lekko drenujemy
glinkà sypkà, unikajcie gleb zwi´z¸ych i ci´˝kich) metodà szpikowania dokonajcie sadzenia nasion ostrà cz´Êcià orzeszka
w dó¸ na g¸´bokoÊç 3-6 cm. Kie¸kowanie nast´puj´ najwczeÊniej po 15-20 dniach......."
CEDR - ˚YWICIEL - UZDROWICIEL
(NAZWA ¸ACI¡SKA - CEDRUS) Rodzaj Cedrus - cedr z rodziny Pinaceae (szpilkowe).
Obejmuje cztery gatunki: Cedr atlantycki – Cedrus atlantica, Cedr Cypryjski – Cedrus breavifolia Henry, Cedr Hima-
lajski – Cedrus deodara Loud, Cedr libaƒski – Cedrus Libani Loud).
SK¸AD CHEMICZNY
Dotychczasowe badania laboratoryjne skupiajà si´ na poznaniu sk¸adu chemicznego olejków eterycznych. G¸ówne
sk¸adniki olejku z cedra libaƒskiego stanowià borneol oraz cisatlaton, natomiast w olejku z cedra atlantyckiego dominujà
kadinen, alfa i gamma atlanton. Olejek eteryczny z igie¸ cedru atlantyckiego zawiera 53 sk¸adniki a wÊród nich 70% sta-
nowià seskwiterpeny oraz ma¸e iloÊci izomerów atlantonu. Olejek z drewna cedru himalajskiego zawiera alfa i beta hi-
machaleny, alkohol seskwiterpenowy-himachol, allohima-chalol oraz atlanton, cedrol, kwas limonenowy, longiborenol, p-
-metylacetofenon. W ga¸´ziach i korze cedra himalajskiego stwierdzono obecnoÊç zwiàzków flawonoidowych: kwercetyny,
metylokwercetyny oraz taksofoliny. W liÊciach zidentyfikowano tanin´. Wyizolowano z drewna trzy zwiàzki o silnym
dzia¸aniu przeciwutleniajàcym: matairesinol, nortrachelogenin´, dibenzylobutyrolaktolignan.
Z oleju uzyskanego z nasion cedru wyizolowano nastepujàce kwasy t¸uszczowe: kwas keteleeronowy, taksoleinowy, pi-
noleinowy, koniferonowy, saciadonowy. W Êród nich wyizolowano kwas 14-metyloheksadekanowy, który jest równie˝
sk¸adnikiem lipidów (zwiàzków t¸uszczowych) zwierzàt i mikroorganizmów.
W¸AÂCIWOÂCI LECZNICZE
Kora cedru himalajskiego ze wzgl´du na dzia¸anie Êciàgajàce jest stosowana w przewlek¸ych biegunkach, szczególnie
a atonii jelit. W postaci sproszkowanej wykazuje korzystne dzia¸anie w leczeniu choroby wrzodowej ˝o¸àdka. Drewno
z cedru himalajskiego stosujà Hindusi jako antidotum w przypadkach ukàszeƒ przez ˝mije. Wykazuje równie˝ dzia¸anie
moczop´dne i przeciwgoràczkowe i jest zalecanym Êrodkiem w kamicy nerkowej, zapaleniu p´cherza moczowego oraz
w chorobach uk¸adu oddechowego, ze wzgl´du na potwierdzone dzia¸anie mukolityczne (rozpuszczajàce g´stà wydzieli-
n´). Olejki cedrowe wykazujà dzia¸anie przeciwbakteryjne zarówno wobec form wegetatywnych jak i przetrwalnikowych.
Jako ciekawostk´ podam, ˝e ekstrakt z szyszek cedru libaƒskiego jest aktywny wobec szczepów Helicobacter pylon. Ole-
jek otrzymany z drewna wykazuje silne dzia¸anie przeciwzapalne, przeciwreumatyczne oraz przeciwbólowe. Badania la-
boratoryjne donoszà, ˝e alkoholowy wyciàg z ga¸´zi wykazuje dzia¸anie przeciwnowotworowe wobec kultur komórek no-
wotworowych nab¸onka nosogardzieli (Dar i wsp.). Olejek z drewna cedru himalajskiego ma silne dzia¸anie przeciwgrzy-
bicze wobec dro˝d˝aka Candida Albicans, Aspergillus Niger i Curvularia Ovoidea. Stosowany zewn´trznie okaza¸ si´
skutecznym Êrodkiem przeciwzapalnym i przeciwobrz´kowym w leczeniu tràdzika. Ma równie˝ dzia¸anie przeciwaler-
giczne oraz przeciwastmatyczne. Sam natomiast py¸ek z Cedrus Deodara posiada w¸asnoÊci alergizujàce.
ÂRUTA Z NASION ORZECHA CEDROWEGO (MÑKA CEDROWA)
Sypka masa bez domieszek. Mo˝liwe jest wyst´powanie grudek, rozpadajàcych si´ przy oddzia¸ywaniu mechanicz-
nym. ZawartoÊç wody w masie - nie wi´cej ni˝ 9,2%. ZawartoÊç t¸uszczu - 1,2%. IloÊç surowych protein - nie mniej ni˝
35%. Smak - w¸aÊciwy smakowi nasion orzecha cedrowego, przypomina smak mleka w proszku. Zawiera wysokà iloÊç ¸a-
two przyswajalnych bia¸ek (ponad 40%), albuminy, globuliny, pro-laminy, wywa˝ony zestaw aminokwasów (ponad 40%
aminokwasów egzogennych), du˝o ¸atwo przyswajalnych w´glowodanów (do 5% b¸onnika). Porównujàc sk¸ad chemiczny
makuchów i Êruty mo˝na zauwa˝yç, ˝e do otrzymania wysokobia¸kowych produktów nale˝y jako surowca u˝yç Êruty
orzecha cedrowego, w którym zawartoÊç bia¸ek jest wy˝sza ni˝ w makuchach. Bia¸ka nasion orzecha cedrowego zawiera-
jà histydyn´, metionin´, cystyn´ i tryptofan. PrzyswajalnoÊç bia¸ek orzecha cedrowego wynosi 95% i jest porównywalna
z przyswajalnoÊcià bia¸ek kurzego jaja. Bia¸ko nasion orzecha cedrowego posiada wysokie st´˝enie aminokwasów: argini-
ny i lizyny, co pozwala za¸o˝yç wyst´powanie w nich w¸aÊciwoÊci obni˝ajàcych zawartoÊç cholesterolu i wykorzystanie
w charakterze Êrodka leczniczego i profilaktycznego w przypadkach chorób uk¸adu krà˝enia. Nale˝y równie˝ wspomnieç
o obecnoÊci w màce cedrowej witamin grupy B i C. W´glowodany zawarte w màce cedrowej to polisacharydy (skrobia,
1
b¸onnik, pentozany, dekstryny) i rozpuszczalne w wodzie cukry (glukoza, fruktoza, sacharoza i rafinoza). Odnotowano
du˝à zawartoÊç glukozy oraz niewielkà zawartoÊç fruktozy i sacharozy. Istniejà te˝ dane o wysokiej zawartoÊci sacharo-
zy.
Màka cedrowa zawiera sporà iloÊç substancji mineralnych, w sk¸ad których wchodzà okreÊlone makro i mikroelemen-
ty. I tak w 40 g màki cedrowej znajduje si´ magnez, mangan, miedê, cynk i kobalt w iloÊci zaspokajajàcej dzienne zapo-
trzebowanie cz¸owieka na te pierwiastki.
Szczególnie interesujàcy jest fakt, ˝e cedrowy orzech mo˝e byç naturalnym êród¸em jodu. Dzienne zapotrzebowanie na
jod wynosi 0,1- 0,2 mg, natomiast w màce cedrowej zawartoÊç jodu równa jest 1,2 mg/kg. Istniejàce dane dotyczàce ma-
kro- i mikroelementów pozwalajà na nazwanie màki cedrowej unikalnym naturalnym êród¸em substancji mineralnych,
spe¸niajàcych wa˝nà rol´ w wielu biochemicznych procesach w organizmie cz¸owieka. Màka cedrowa przy znacznym roz-
drobnieniu mo˝e byç wykorzystana jako dodatek w produkcji artyku¸ów bazujàcych na mleku, kiedy u˝ywane jest mleko
odt¸uszczone i maÊlanka. Màka cedrowa jest równie˝ wspania¸ym surowcem w procesie hodowli bifidobacterium. Tak
wi´c jest cennym produktem o unikalnych w¸aÊciwoÊciach, który mo˝e zostaç wykorzystany jako surowiec w produkcji
artyku¸ów mlecznych.
ORZESZKI I OLEJ
W Êród darów cedrowego lasu prawdziwym skarbem sà orzeszki cedrowe. Ich wartoÊci od˝ywcze i smakowe sà ogrom-
ne, a produkty otrzymywane z orzeszków, bioràc pod uwag´ m/in. kalorycznoÊç i przyswajalnoÊç, przewy˝szajà analogicz-
ne artyku¸y pochodzenia zwierz´cego. Obliczono, ˝e je˝eli by zebraç i przetworzyç roczny plon orzechów cedru, mo˝na by
zaspokoiç Êwiatowe zapotrzebowanie na olej roÊlinny. LudnoÊç miejscowa od wieków wykorzystuje orzeszki cedrowe jako
produkt spo˝ywczy. Cedrowa tajga, wed¸ug s¸ów popa Awwakuma, to "zes¸ane przez Boga" cedrowe zagajniki, które
w urodzajnych latach dajà ogromnà liczb´ orzeszków - do pó¸tora miliona ton! Z iloÊci tej mo˝na otrzymaç 220 tysi´cy ton
bia¸ka spo˝ywczego wysokiej jakoÊci i ¸atwo przyswajalnego; 150 tysi´cy ton skrobi, 500 tysi´cy ton oleju cedrowego. Po-
równujàc to ze s¸onecznikiem, mo˝na obliczyç, ˝e aby otrzymaç podobnà iloÊç oleju, trzeba by obsiaç ponad milion hekta-
rów najbardziej urodzajnych ziem. Je˝eli chodzi o wartoÊci od˝ywcze, to olej cedrowy przewy˝sza olej s¸onecznikowy, ma-
s¸o Êmietankowe i nie ust´puje oliwie prowansalskiej. Na Londyƒskiej Gie¸dzie, która uwa˝ana jest za wzorzec Êwiato-
wych cen, wed¸ug s¸ów W. Merge, kilogram oleju z orzecha cedrowego wart jest do 500 dolarów. Olej z orzechów cedro-
wych wytwarzano na Uralu, na Syberii od bardzo dawna. W XIX w. olej ten mo˝na by¸o kupiç ka˝dym syberyjskim jar-
marku. Wytwarzano go w warunkach domowych sposobem cha¸upniczym. Orzeszki by¸y suszone, sortowane oddzielane
od skorupy. Bardzo cz´sto dokonywano tego r´cznie. Jàdra orzechów t¸uczono w drewnianych moêdzierzach do otrzyma-
nia kaszopodobnej masy, którà przek¸adano do miedzianej kadzi obudowanej ceg¸ami. Na górze kadzi by¸ sp¸yw dla oleju,
a wewnàtrz znajdowa¸o si´ mieszad¸o z czterema ¸opatkami, którym poruszano równie˝ r´cznie. Kiedy masa w kadzi na-
grzewa¸a si´, dodawano do niej goràcà wod´ i znów mieszano. Olej podnosi¸ si´ i poprzez sp¸yw wylewa¸o si´ do specjalne-
go naczynia. Olej cedrowy mo˝na te˝ otrzymywaç drogà zimnego t¸oczenia. Taki olej jest bardziej ceniony i ze wzgl´du na
kalorycznoÊç i lecznicze w¸aÊciwoÊci. Olej cedrowy ma przyjemny smak, jasno˝ó¸ty lub z¸ocistobursztynowy kolor i wspa-
nia¸y orzechowy aromat. Jàdra orzeszków poddawane sà równie˝ goràcemu t¸oczeniu, w wyniku czego otrzymuje si´ wy-
sokiej jakoÊci olej techniczny, niewiele ust´pujàcy olejowi tungowemu. Jest on wykorzystywany w medycynie, perfumerii,
produkcji lakierów, farb itp.
Technologia wytwarzania oleju leczniczego jest ogólnie znana, ale niektórym szczegó¸om warto si´ przyjrzeç: "Nie wol-
no przy zbiorze szyszek uderzaç w cedr ko¸atkà lub k¸odami, jak robià dzisiejsi zbieracze. W¸aÊciwoÊci lecznicze oleju
znacznie si´ wtedy obni˝ajà. Nale˝y wykorzystywaç tylko te szyszki, które cedr sam oddaje. Podczas wiatru spadajà,
Otrzymany po ¸uskaniu szyszek orzech trzeba wykorzystaç do wytwarzania oleju nie póêniej jak po up¸ywie trzech mie-
si´cy, póêniej ich jakoÊç b´dzie znacznie obni˝aç si´. Jàdro orzecha nie mo˝e zetknàç si´ z metalem. Leczy on wszystkie
choroby, a stawianie diagnozy nie jest potrzebne.
Olej mo˝na wykorzystywaç jako produkt spo˝ywczy, dodajàc do sa¸atek. Mo˝na piç ¸y˝k´ oleju dziennie, najlepiej przy
wschodzie s¸oƒca. Zaleca si´ te˝ go piç w ciàgu dnia, nigdy nocà. Zanim zacznie si´ leczenie, aby poznaç prawdziwe zalety
zdrowotne oleju cedrowego, nale˝y oczyÊciç organizm, odstawiç palenie, alkohol i przynajmniej przez trzy dni poÊciç.
Oto jak opisuje swoje wra˝enia przy spo˝ywaniu czystego leczniczego oleju cedrowego autor "Dzwoniàcych cedrów Ro-
sji": "Otworzy¸ buteleczk´ i wyla¸ na mojà d¸oƒ olej cedrowy. Zliza¸em go j´zykiem i poczu¸em przyjemne ciep¸o w ustach.
I poczu¸em cedrowy zapach. Trudno by¸oby go z czymkolwiek pomyliç". Z orzeszków cedru mieszkaƒcy Syberii wytwarza-
li "chude mleko" i "Êmietan´ roÊlinnà". Z podsuszonych orzeszków wy¸uskiwali jàdra, po czym jeszcze je podsuszali i czy-
Êcili, tràc w r´kach. Suche jàdra t¸ukli w drewnianych moêdzierzach, lekko polewajàc goràcà wodà. Otrzymanà mas´
przelewali do kadzi lub glinianych garnków i w rosyjskim piecu doprowadzali do wrzenia - Êmietana by¸a gotowa. Przed
u˝yciem do Êmietany dodawano przegotowanà wod´, otrzymujàc chude mleko. Âmietana z orzeszków zawiera dwa razy
wi´cej t¸uszczu ni˝ krowia, 2,5 razy wi´cej ni˝ mi´so i 1,2 razy ni˝ jajo kurze. KalorycznoÊç cedrowej Êmietany jest wy˝sza
ni˝ w przypadku w/w produktów. Cedrowe mleko i Êmietana by¸y od dawna wykorzystywane w ludowej medycynie.
Uczony P. S. Pallas pisa¸ w 1786 r., ˝e Êmietana roÊlinna "znajduje si´ w aptekach, robi si´ z niej mleko, które zaleca-
ne jest przy "piersiowych" chorobach i ze skutkiem spo˝ywane jest przez chorych na suchoty". Jàdro orzeszka cedrowego
wa˝y oko¸o 43% ogólnej masy orzecha i zawiera ono 64% t¸uszczu oraz 19 % substancji azotawych. W´glowodany stano-
wià 15%. Lecznicze i od˝ywcze w¸aÊciwoÊci orzeszków wyt¸umaczyç mo˝na jakoÊciowà zawartoÊcià t¸uszczów, bia¸ek i in-
2
nych substancji. T¸uszcz orzeszków cedrowych ró˝ni si´ od innych t¸uszczów wysokà zawartoÊcià kwasów nienasyconych.
Bia¸ka stanowià prawie 90% masy i charakteryzujà si´ du˝à zawartoÊcià aminokwasów, wÊród których przewa˝a argini-
na - do 20 %. Ten aminokwas jest niezwykle wa˝ny dla rozwoju rosnàcego organizmu, dlatego w diecie dzieci, m¸odzie˝y
i kobiet ci´˝arnych orzeszki cedrowe sà niezb´dne. Bia¸ka orzeszków sà ¸atwo przyswajalne. Sà cennym êród¸em rozpusz-
czalnych w t¸uszczu witamin E, D. Witaminy z grupy E, tokoferole, sà niezwykle wa˝ne dla zabezpieczenia pe¸nowarto-
Êciowej p¸odnoÊci. Z greckiego "tokoferol" oznacza ,,nios´ potomstwo". W przypadku niedoboru w organizmie witaminy
E zostaje naruszona równowaga t¸uszczowa. Witamina E odpowiada za wytwarzanie mleka u matek karmiàcych, a przy
jej niedoborze laktacja zanika. Sk¸onnoÊci ludzi do mia˝d˝ycy t¸umaczyç mo˝na równie˝ niedoborem witaminy E. W ce-
drowych orzeszkach znajduje si´ komplet witaminy B, które normalizujà prac´ systemu nerwowego, korzystnie wp¸ywa-
jà na wzrost i rozwój organizmu cz¸owieka, poprawiajà sk¸ad krwi.
M¸ode wilki podczas zmiany z´bów mlecznych ch´tnie podjadajà orzeszki cedrowe. Jedzà je zarówno drapie˝niki, jak
i zwierz´ta roÊlino˝erne. Orzeszki sà doskona¸ym Êrodkiem przeciwdzia¸ajàcym niedoborom witaminy B, b´dàcym przy-
czynà powa˝nych rozstrojów w organizmie cz¸owieka. Stanowià one cenne êród¸o zwiàzków mineralnych i mikroelemen-
tów. WartoÊç od˝ywczà potwierdza ich sk¸ad chemiczny. ZawartoÊcià fosforu przewy˝szajà wszystkie inne orzechy, a tak-
˝e nasiona roÊlin oleistych. Tylko soja, jako najbogatsze êród¸o lecytyny, mo˝e równaç si´ z cedrowymi orzeszkami.
Orzech cedru to wa˝ne êród¸o jodu, co jest istotne dla ludnoÊci Syberii i Pó¸nocy. Przed u˝yciem, do cedrowej Êmietany do-
dawano przegotowanà wod´ i otrzymywano chude cedrowe, mleko. Stwierdzono, ˝e 100 g orzeszków cedrowych orzesz-
ków zawiera dzienne zapotrzebowanie organizmu doros¸ego cz¸owieka na aminokwasy i takie wa˝ne mikroelementy, jak
miedê, kobalt, mangan, cynk. PrzyswajalnoÊç orzeszków jest bardzo du˝a, a korzyÊç p¸ynàca z ich spo˝ywania ogromna.
ZASTOSOWANIE ORZESZKÓW CEDROWYCH W MEDYCYNIE
LudnoÊç Syberii od dawna uwa˝a orzeszki za skuteczny Êrodek do usuwania substancji toksycznych z organizmu.
Przytoczmy jednà z recept na lekarstwo z cedru: nale˝y wziàç 30 g orzeszków cedrowych, oczyÊciç z ¸upin i zalaç
0,50l wódki. Odstawiç na 40 dni. Nalewk´ trzeba spo˝ywaç poczàtkowo po 5 kropel dziennie. Z ka˝dym dniem zwi´kszaç
dawk´ o 5 kropli. Gdy dawka wyniesie 25 kropel, lek dozuje si´ w gramach. Pije si´ najpierw 5, póêniej 10, 15, 20,
25g w ciàgu dnia. Kuracja trwa miesiàc.
Do przygotowania kàpieli dawniej wykorzystywano ¸upiny i wyt¸oczyny orzeszków, do których dodawanà otr´by. Kà-
piel wspaniale wp¸ywa¸a na skór´, zw¸aszcza zgrubia¸à. Takie kàpiele sà zalecane przy egzemach, skazach, ropieniach
i innych schorzeniach dermatologicznych. Kàpiel w dodatkiem wywaru z ¸upin i wyt¸oczyn orzeszków cedrowych ma
dzia¸anie uspokajajàce. Jest skuteczna przy nadmiernym pobudzeniu i przem´czeniu.
Dobroczynny wp¸yw na przewód pokarmowy ma nalewka ze skorupek orzecha cedrowego. Podnosi aktywnoÊç, dodaje
si¸y i przywraca prawid¸owe funkcjonowanie uk¸adu pokarmowego.
Przy hemoroidach znachorzy zalecali stosowanie wyciàgu z ¸upin orzecha cedrowego. Zaburzenia s¸uchu leczy si´ na-
lewkà z ¸upin orzeszków na wódce.
Medycyna ludowa zaleca piç wyciàg z ¸upin orzech cedrowego przy chorobach krwi. Przy zapaleniach stawów pije si´
ekstrakt ze skorupek orzeszków.
Nalewk´ z jàder cedrowych orzeszków na lekkim winie pije si´ jako Êrodek oczyszczajàcy krew. Dobrze jest dodaç do
nalewki miodu.
Olej otrzymywany z jàder orzeszków jest znakomitym lekarstwem na gruêlic´, mia˝d˝yc´, podwy˝szone ciÊnienie t´t-
nicze.
W kamicy uk¸adu moczowego, a tak˝e w przypadku kamieni w wàtrobie i p´cherzyku ˝ó¸ciowym medycyna ludowa za-
leca piç nalewk´ z orzeszków z miodem w winie winogronowym z ma¸à iloÊcià alkoholu.
Przy chorobach wrzodowych dobrze jest jeÊç zgniecione orzeszki z dodatkiem miodu.
Âmietana i mleko z orzeszków cedrowych zalecane sà matkom karmiàcym w celu wzmo˝enia laktacji. Orzeszki powin-
ny si´ znajdowaç w diecie kobiet ci´˝arnych, poprawiajàc zdrowie matki i dziecka. Olejem cedrowym smaruje si´ skór´
w takich chorobach jak egzema, czyraki, alergiczne zapalenie skóry itp. Ciàg¸e spo˝ywanie cedrowych orzeszków i oleju
prowadzi do wyzdrowienia.
Orzeszki cedrowe powinny na sta¸e wejÊç do diety dzieci i m¸odzie˝y, poniewa˝ znakomicie wp¸ywajà na rozwój fizycz-
ny i umys¸owy dziecka. Sà bardzo skuteczne i konieczne w okresie wypadania mlecznych i wyrastania sta¸ych z´bów.
Spo˝ywanie orzeszków cedrowych zwi´ksza si¸y obronne organizmu i wzmacnia system immunologiczny.
Cedrowy olej, Êmietana i mleko sà skuteczne w chorobach krwi i limfy. Âmietana z orzeszków by¸a szeroko stosowana
na Syberii w przypadku leczenia mia˝d˝ycy, nadkwasoty, chorób gastrycznych, chorobie wrzodowej ˝o¸àdka i dwunastni-
cy, chorób nerek, nerwic.
Orzeszki cedrowe i otrzymywane z nich produkty (olej, Êmietana, mleko) sà skutecznym Êrodkiem leczàcym chorob´
beri-beri. Uzupe¸niajà w organizmie niedobór witaminy Bl, odpowiedzialnà za wyst´powanie tej choroby. Orzeszki cedro-
we wzmagajà potencj´ u m´˝czyzn.
Przy leczeniu reumatyzmu stawów, podagry, zaburzeƒ przemiany materii, awitaminozy wskazane jest picie nalewki
z orzeszków cedrowych. Zgniecione razem ze skorupkà orzeszki zalewa si´ wódkà (wódka powinna zakrywaç orzeszki na
5-6 cm). Mieszank´ zostawia si´ na 7 dni i przecedza. Nale˝y piç nalewk´ po jednej sto¸owej ¸y˝ce trzy razy dziennie
w ciàgu 1,5 -2 miesi´cy.
3
Skorupki orzeszków cedrowych zawierajà substancje garbnikowe. Wykonuje si´ z nich wywary i nalewki (2-3 ¸y˝ki
sto¸owe na szklank´), które zalecane sà przy zapaleniach Êluzówki w jamie ustnej i przemywania w chorobach skóry jak
liszaj, ropiejàce rany, egzema, oparzenia.
Wywar ze skorupek orzeszków cedrowych mo˝na piç w stanach nie˝ytu ˝o¸àdka, dyspepsji. Dzia¸a Êciàgajàco, przeciw-
zapalnie i uÊmierza ból.
W przypadku ˝ylaków zaleca si´ smarowaç olejem cedrowym zmienione chorobowo miejsca dwa razy dziennie, przy
czym koniuszkami palców nale˝y wykonywaç delikatny masa˝.
PODSTAWOWE SK¸ADNIKI ORZECHA CEDROWEGO
Witamina B1 (tiamina 0,39-0,66 mg%.). Reguluje utlenianie produktów przemiany w´glowodanów, uczestniczy
w przemianie aminokwasów, powstawaniu kwasów t¸uszczowych, wp¸ywa na funkcjonowanie uk¸adu krà˝enia, pokar-
mowego, endokrynologicznego, nerwowego.
Witamina B2 (ryboflawina) 0,14 - 0,17 mg%.. Pomaga w przetwarzaniu bia¸ek, t¸uszczów i w´glowodanów w energi´.
Poprawia ostroÊç widzenia Êwiat¸a i koloru, korzystnie wp¸ywa na stan systemu nerwowego, skóry, b¸on Êluzowych, pra-
c´ wàtroby i krà˝enie krwi.
Witamina PP( niacyna) 1,05 - 1,4 mg%.. Wa˝na dla syntezy t¸uszczów, bia¸ek i przetwarzania ˝ywnoÊci w energi´. Re-
guluje funkcjonowanie systemu nerwowego, krà˝enia, prac´ organów trawiennych, poziom cholesterolu.
Witamina E (tokoferol) 9 -10,12 mg%.. Wp¸ywa na funkcjonowanie gruczo¸ów p¸ciowych, stymuluje prac´ mi´Êni,
uczestniczy w przemianie bia¸ek i w´glowodanów, u¸atwia przyswajanie t¸uszczów, witamin A i D. Chroni Êciany komó-
rek przed uszkodzeniami.
Miedê do 4 mg%.. Uczestniczy w pracy mózgu, niezb´dna w tworzeniu krwinek czerwonych.
Magnez do 551,6 mg%.. Niezb´dny do funkcjonowania prawid¸owej struktury koÊci. Wa˝ny sk¸adnik tkanek mi´k-
kich.
Mangan do 16 mg%.. Niezb´dny sk¸adnik chrzàstek i hormonów. Pomaga organizmowi przyswajaç glukoz´ i bierze
udzia¸ w pracy enzymów, w procesie reprodukcji, wzrostu i wymiany t¸uszczów.
Krzem do 3,2 mg%.. Sprzyja powstawaniu i elastycznoÊci tkanek ¸àcznych organizmu, uczestniczy przyswajaniu wap-
nia przez koÊci.
Wanad do 0,0037 mg%.. Hamuje powstawanie cholesterolu w naczyniach krwionoÊnych. Uczestniczy w pracy enzy-
mów, w przyswajaniu glukozy i t¸uszczów, w rozwoju koÊci i z´bów.
Potas do 650 mg%.. Reguluje wodnà równowag´ organizmu. Pomaga w normalizacji skurczów serca i od˝ywianiu mi´-
Êni.
Fosfor do 840 mg%.. Uczestniczy w formowaniu i utrzymaniu w dobrym stanie z´bów i koÊci. Odgrywa wa˝nà rol´
w funkcjonowaniu mi´Êni, komórek nerwowych i w szybkim uwalnianiu energii.
Wapƒ do 110 mg%.. G¸ówny sk¸adnik koÊci i z´bów. Niezb´dny w procesie krzepni´cia krwi, bierze udzia¸ we wszyst-
kich procesach metabolicznych. Odpowiada za prawidIowe napi´cie mi´Êni, funkcjonowanie systemu nerwowego, krà˝e-
nia.
Molibden do 0,2 mg%..Pomaga w przyswajaniu t¸uszczów i w´glowodanów. Zapobiega niedokrwistoÊci.
Nikiel do 0,0781 mg%.. Niedobór wp¸ywa niekorzystnie na proces krwi otworzenia i powoduje spowolnienie wzrostu,
zmian´ zawartoÊci ˝elaza, miedzi i cynku w wàtrobie.
Jod do 0,5 mg%.. Sk¸adnik hormonów tarczycy.
Cyna do 0,0781 mg%.. Niedobór cyny w organizmie mo˝e doprowadziç do spowolnienia wzrostu.
Bor do 0,0002 mg%.. Niedobór mo˝e os¸abiç bystroÊç umys¸u zdolnoÊç wykonywania prac fizycznych.
Cynk do 13 mg%.. Spe¸nia wa˝nà rol´ przy odbudowie tkanek, prawid¸owym wzrastaniu szkieletu i skurczach mi´Êni.
Pomaga w gojeniu ran i sprzyja prawid¸owemu funkcjonowaniu prostaty.
˚elazo do 19 mg%.. Najwa˝niejszy sk¸adnik hemoglobiny.
Bar, tytan, srebro, aluminium, jodki, kobalt, sód do 195 mg%..
W ´glowodany, w tym glukoza, fruktoza, sacharoza, skrobia, dekstryny, pentozany, b¸onnik. Prócz tego w sk¸ad
orzeszków wchodzà równie˝ bia¸ka: albuminy, globuliny, gluteliny i prolaminy.
Jàdra orzeszków zawierajà 63,9% wysokiej jakoÊci oleju i 17,2% przyswajalnych bia¸ek, w sk¸ad których wchodzi 19
aminokwasów: tryptofan, walina, lizyna, metionina, histydyna, prolina, seryna, glicyna, treonina, alanina, kwas
glutaminowy, kwas asparaginowy, fenyloalanina, cystyna i cysteina, arginina, tyrozyna. 70% z nich posiada wysokà
wartoÊç biologicznà. Bia¸ko orzeszków cedrowych wyró˝nia si´ podwy˝szonà, w stosunku do bia¸ek innych produktów,
zawartoÊcià lizyny (do 12,4 gllOOg bia¸ka); metoniny (do 5,6 gllOOg bia¸ka) i tryptofanu (3,4 gil OOg bia¸ka) - najbardziej
deficytowych aminokwasów zwykle ograniczajàcych biologicznà wartoÊç bia¸ek. Znajdujàce si´ w cedrowych orzechach
witaminy sprzyjajà wzrostowi organizmu cz¸owieka. Tak wi´c orzechy w swoim sk¸adzie posiadajà witamin´ A -
witamin´ wzrostu i rozwoju. W sk¸adzie bia¸ka orzecha przewa˝ajàcym iloÊciowo aminokwasem jest arginina (do 21
glI00g bia¸ka), która jest nieodzowna w jad¸ospisie dziecka i dojrzewajàcego m¸odego organizmu. Radziecki uczony B. P.
Tokin twierdzi, ˝e w cedrowych lasach powietrze jest praktycznie sterylne i zawiera 200-300 komórek bakteryjnych w
1m
3
. Wed¸ug norm medycznych w pomieszczeniach, gdzie przeprowadza si´ operacje, dopuszcza si´ na 1m
3
powietrza
5001000 niepatogennych mikrobów. Wydzielane przez cedry fitoncydy majà dzia¸anie bakteriobójcze.
4
OLEJ ORZECHA CEDROWEGO W LECZENIU NIE˚YTÓW ˚O¸ÑDKA,
CHOROBY WRZODOWEJ ˚O¸ÑDKA I DWUNASTNICY
Dane przytoczone w literaturze Êwiadczà o wysokiej skutecznoÊci terapeutycznej olejów w stanach zapalnych ró˝nego
pochodzenia. Olej cedrowy ró˝ni si´ od innych szeroko znanych olejów leczniczych du˝à zawartoÊcià uzdrawiajàcych
sk¸adników i jest naturalnym produktem, który od bardzo dawna wykorzystywany by¸ w medycynie ludowej. Przebadano
grup´ chorych o obni˝onej wydzielniczej funkcji ˝o¸àdka. Przy analizie danych laboratoryjnych zauwa˝ono pewne obni˝e-
nie kwasowoÊci soku ˝o¸àdkowego u osób, których wyniki przed leczeniem znacznie przewy˝sza¸y norm´. Podwójnie
wzros¸a iloÊç wydzielanej ˝ó¸ci prze p´cherzyk ˝ó¸ciowy. Olej cedrowy wykazuje w¸aÊciwoÊci lecznicze, jest dobrze tolero-
wany przez chorych i mo˝e byç wykorzystywany do leczenia chorób przewodu pokarmowego. Szczególnie skuteczny jest
w przypadku choroby wrzodowej ˝o¸àdka i dwunastnicy. Mo˝e byç stosowany w najbardziej zaawansowanych stadiach
chorób jako Êrodek przeciwzapalny i uÊmierzajàcy ból. Przy rozcieƒczeniu mlekiem olej cedrowy ma dzia¸anie przeciwza-
palne przy chorobach p´cherzyka ˝ó¸ciowego i wàtroby.
Wskazania do stosowania oleju z orzecha cedrowego:
Choroba wrzodowa ˝o¸àdka i dwunastnicy, nie˝yt ˝o¸àdka, przewlek¸e zapalenie trzustki, dzia¸ania uboczne po lecze-
niu wrzodów, nie ma przeciwwskazaƒ w przyjmowaniu.
Olej z orzeszków cedrowych w leczeniu dzia¸aƒ ubocznych po terapiach, operacjach z powodu nowotworów ˝o¸àdka. In-
gerencja chirurgiczna zastosowana z powodu choroby nowotworowej ˝o¸àdka prowadzi do powa˝nych zaburzeƒ ze strony
pojedynczych uk¸adów i organizmu cz¸owieka jako ca¸oÊci. Najcz´Êciej wyst´pujàcymi powik¸aniami sà po¸àczone zabu-
rzenia ze strony ˝o¸àdka i prze¸yku. Zapalenie b¸ony Êluzowej ˝o¸àdka ˝o¸àdku ma przede wszystkim charakter ognisko-
wy. Zapalenie Êluzówki prze¸yku pojawia si´ najcz´Êciej w pobli˝u zwieracza prze¸yku. Wspomniane zaburzenia poopera-
cyjne cz´sto wyst´pujà w po¸àczeniu z ró˝nego rodzaju innymi zachorowaniami operowanego ˝o¸àdka i najtrudniej pod-
dajà si´ leczeniu na etapie rehabilitacji.
Badania na chorych, którzy poddani zostali radykalnej operacji z powodu nowotworu ˝o¸àdka potwierdzi¸y zdolnoÊç
oleju cedrowego do wyleczenia lub zmniejszenia stanu zapalnego Êluzówki ˝o¸àdka i ca¸ego przewodu pokarmowego. Za-
uwa˝ono popraw´ przepuszczalnoÊci prze¸yku w okolicy zwieracza. Wykazano równie˝ pozytywny wp¸yw oleju cedrowego
na procesy immunologiczne, stan wàtroby i trzustki. Tak wi´c rehabilitacja w¸àczajàca olej cedrowy do kompleksowego
leczenia chorych poddanych operacji z powodu nowotworu ˝o¸àdka jest skutecznym Êrodkiem w usuwaniu pooperacyj-
nych powik¸aƒ. Podany sposób leczenia nie ust´puje a w wielu przypadkach i przewy˝sza stosowane metody polegajàce
na leczeniu medykamentami, Êrodkami przeciwzapalnymi.
WSKAZANIA:
Chorzy operowani z powodu nowotworu ˝o¸àdka, nie wczeÊniej ni˝ miesiàc po zabiegu w przypadku wystàpienia powi-
k¸aƒ pooperacyjnych spowodowanych procesem zapalnym. Nie˝yty ˝o¸àdka. Zw´˝enie prze¸yku spowodowane stanem za-
paleniem. Nie ma przeciwwskazaƒ w przyjmowaniu.
SPOSOBY STOSOWANIA
W chorobie wrzodowej ˝o¸àdka i dwunastnicy, nie˝ytach: rano 30 minut przed jedzeniem i wieczorem 2 godziny po
ostatnim posi¸ku jednà ¸y˝eczk´ od herbaty (mo˝na rozcieƒczyç mlekiem 111). Czas leczenia 21 dni. W razie potrzeby po-
wtórzyç kuracj´ po 10 dniach. W mia˝d˝ycy: 0,6 ml raz dziennie przed jedzeniem. Czas leczenia 30 dni. W razie potrzeby
powtórzyç kuracj´. W oparzeniach i odmro˝eniach smarowaç chore miejsce lub zak¸adaç opatrunki z oleju cedrowego do
wyleczenia. W chorobach skórnych smarowaç chore miejsce dwa razy dziennie i piç raz dziennie rano ¸y˝eczk´ oleju.
W chorobach alergicznych przyjmowaç trzy razy dziennie ¸y˝eczk´ oleju tu˝ przed jedzeniem. Przy objawach sezonowych
leczenie nale˝y zaczàç miesiàc przed przewidywanym nawrotem choroby.
ORZECH CEDROWY JAKO èRÓD¸O BIOLOGICZNIE AKTYWNYCH SUBSTANCJI
Na terytorium Syberii znajduje si´ 80% Êwiatowych zasobów cedrowej syberyjskiej sosny. Syberyjska sosna tworzy
znaczne iloÊci lasu w ca¸ej tajdze Wschodniej Syberii, si´gajàc na pó¸nocy do po¸udniowej granicy tundry, w górach wzno-
si si´ na wysokoÊç 2400 m n.p.m. Najwi´ksze powierzchnie cedrowych lasów skupione sà w rejonie Krasnojarska, Tuwy,
w Irkuckim Okr´gu, Górnym A¸taju, Buriatii i Okr´gu Czytyƒskim.
Cedr syberyjski to drzewo-farmaceuta. Ró˝norodne po˝yteczne w¸aÊciwoÊci zarówno drzewa, jak i cedrowej tajgi od
dawna wykorzystywane sà przez cz¸owieka w celach leczniczych. G¸ównà zaletà cedru syberyjskiego sà jego nasiona
(orzechy). Syberia mo˝e dawaç rocznie Êrednio oko¸o 10-12 tys. ton orzechów cedrowych, które uznaje si´ za cenny pro-
dukt spo˝ywczy.
Orzechy cedru syberyjskiego w Rosji sà doÊç dobrze znane. Przetwórstwo orzechów by¸o tradycyjnym zaj´ciem ludno-
Êci Syberii. Przed wybuchem pierwszej wojny Êwiatowej "przemys¸ orzechowy" ze szczególnym nat´˝eniem rozwija¸ si´
w Górnym A¸taju oraz okr´gach - Tomskim, Irkuckim, Czytyƒskim i Krasnojarskim. W latach tych ogólnie w Rosji prze-
tworzono od 32-220 tysi´cy ton orzechów. Udzia¸ "przemys¸u orzechowego" poza dochodami ludnoÊci pochodzàcymi
z upraw wynosi¸ 27%. Przed 1914 r. orzechy cedru syberyjskiego zaj´¸y wysokie miejsce w zewn´trznym rynku.. W okre-
sie od 1905 r. do 1914 r. eksport orzecha osiàga¸ Êrednio 9.955 ton rocznie.
Du˝e przetwórstwo i zwi´kszone zainteresowanie orzechem cedru syberyjskiego spowodowane jest bardzo wysokà ilo-
Êcià wartoÊci od˝ywczych tych˝e orzechów. Orzech cedrowy to najcenniejszy produkt spo˝ywczy, którego kalorycznoÊç,
wartoÊci od˝ywcze i przyswajalnoÊç przewy˝szajà mi´so, chleb, jaja i krowià Êmietan´. Jàdra orzechów zawierajà 63,9%
5
Plik z chomika:
barabell
Inne pliki z tego folderu:
Żywokost lekarski str 1.jpg
(956 KB)
Macierzanka piaskowa str 1(1)(1).jpg
(1391 KB)
Macierzanka piaskowa str 1(1).jpg
(1391 KB)
Mieta pieprzowa str 2.jpg
(944 KB)
Macierzanka piaskowa str 2(1).jpg
(1019 KB)
Inne foldery tego chomika:
►Leczenie głodem
FILMY
KSIĄŻKI
medycyna zdrowie
PRZEPISY
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin