WITAMINY I MINERAŁY.doc

(46 KB) Pobierz

..: WITAMINY I MINERAŁY :..

 

Myślisz pewnie że skoro intensywnie trenujesz i Twoje zapotrzebowanie na składniki odżywcze przekracza zalecane normy, to potrzebujesz też więcej witamin i minerałów. Jednak wydaje się, że nie. Jak dotąd, korzystne działanie suplementów w dawkach większych niż zalecane odnotowano jedynie u sportowców, u których wykryto niedobory tych składników. Nie oznacza to że większe spożycie witamin i minerałów nie jest korzystne dla zdrowia. Więcej wapnia oznacza zdrowsze kości, więcej witaminy C zapobiega chorobom krążenia, a dodatkowa witamina E może chronić przed pewnymi nowotworami - to tylko niektóre z poznanych dotąd korzyści. Nie znaczy to również że zalecane normy są optymalne dla wszystkich sportowców - w rzeczywistości wielu ciężko trenujących kulturystów przyjmuje dawki mikroelementów znacznie przewyższające zalecane normy. Poza tym, przygotowanie i przechowywanie żywności dziś nie wygląda tak samo, jak sto lat temu. Wielu mikroelementów , które powinny być obecne w żywności kupowanej w sklepie, ubywa podczas wydłużonej ekspozycji na światło słoneczne i powietrze. Nawet jeśli jesteś na dobrze zrównoważonej diecie kulturystycznej, możesz dostarczać do organizmu niewystarczającą ilość witamin i minerałów. Pamiętając o tym, wybieraj naturalne, pełne produkty organiczne zamiast przetworzonych i świeże lub mrożone zamiast konserwowanych. Ponadto stosuj suplementy, by uchronić się przed niedoborem mikroelementów.

 

..: WITAMINY :..

 

Nazwa

Sposób działania

Objawy niedoboru

Zapotrzebowanie

Witamina A

witamina ochronna dla nabłonka ocznego, przeciwdziała kurzej ślepocie i wadom wzroku, uodparnia przeciwko   chorobom dróg oddechowych, dba o mocne kości, zdrowe zęby, skórę i włosy, a także odnowę komórek i konserwację błon biologicznych, neutralizuje wolne rodniki, pomaga przy leczeniu trądzika, wrzodów trawiennych i nadczynności tarczycy

kurze ślepota,
sucha, zrogowaciała, łuszcząca się skóra,
złuszczająca się błona śluzowa, zaburzony wzrost kości, próchnica zębów, zwiększona podatność na infekcje, częste zmęczenie, bezsenność, depresje, wysychanie oczu, zaburzenia zmysłów smaku, węchu i słuchu

0,8 - 1,2 mg

Witamina B1 (tiamina)

wchodzi w skład ważnych enzymów regulujących przemiany metaboliczne węglowodanów, wzmacnia układ nerwowy, mięśnie i serce, pobudza wzrost, podtrzymuje funkcje organów i tkanek

osłabienie uwagi i koncentracji, niepamięć, zaburzenia układu krążenia, zapalenia i porażenia nerwów, brak apetytu, schorzenia naczyń wieńcowych, osłabienie mięśni

1,7 - 2,0 mg

Witamina B2 (ryboflawina)

odgrywa bardzo ważną rolę przy rozszczepieniu białek, tłuszczów i węglowodanów, wspiera zdolność widzenia, dba o zdrową skórę, paznokcie, włosy i błony śluzowe, pomaga przy tworzeniu się przeciwciał i czerwonych ciałek krwi, pobudza wzrost, wchodzi w skład enzymów

zapalenia i schorzenia skóry i błon śluzowych, pęknięcia kącików ust, kruche paznokcie, uczulenie na światło

mężczyżni: 2,4 - 2,8 mg
kobiety: 1,6 - 2,2 mg

Witamina B3 (niacyna)

budulec wielu enzymów, zapewnia zdolność funkcjonalną układu nerwowego i przewodu pokarmowego, utzrymuje pojemność tlenową krwi przeciwdziałając zlepianiu się czerwonych ciałek krwi, potrzebna do przemiany węglowodanów, tłuszczów i białek

szorstka skóra, zmiany śluzowej ust, żołądka i jelit, śliski język oraz stany depresyjne

mężczyżni: 21 - 25 mg
kobiety: 19 - 22 mg

Witamina B5

wspomaga syntezę niektórych tłuszczów; bierze udział w wyzwalaniu energii z węglowodanów, tłuszczów i białek; wzmacnia odporność organizmu

wymioty, zwiększona podatność na infekcje, depresja, zmęczenie

5 - 10 mg

Witamina B6 (pirydoksyna)

odgrywa kluczową rolę w przebiegu procesów metabolicznych i wykorzystaniu białek i tłuszczów, tworzeniu czerwonych ciałek krwi i przy syntezie niektórych hormonów, wspiera tworzenie się przeciwciał, działa w układzie nerwowym, wspomaga system immunologiczny

zmiany na skórze, nadmierne wydzielanie łoju, niedokrwistość, ciężkie zaburzenia metabolizmu białek, nerwowość, osłabienie mięśni, choroby jelit, przygnębienie, zwiększona podatność na infekcje; zaburzenia w pracy wątroby i układu nerwowego, u kobiet nieregularne miesiączkowanie

mężczyżni: 2,2 - 2,6 mg
kobiety: 1,8 - 2,2 mg

Witamin B12 (kobalamina)

jest koenzym wielu ważnych enzymów, współdziała przy tworzeniu i regeneracji czerwonych ciałek krwi, wzmacnia ukłąd nerwowy, zwiększa wykorzystanie białek, aminokwasów, tłuszczów i węglowodanów, wpływa na zdolność do koncentracji, tworzy materiał genetyczny

anemia, zapalenia śluzowej żołądka, przy ciężkim niedoborze nawet uszkodzenie mózgu, degeneracja zakończeń nerwowych, zaburzenia nerwowe

dorośli: 3 mcg

Witamina B15 (kwas pangamowy)

wspomaga metabolizm białek, stymuluje układ nerwowy i układ gruczołów dokrewnych

zaburzenia w "oddychaniu tkankowym"

nieustalone

Biotyna

wspomaga metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek, wpływa na zdrowy wygląd paznokci i włosów

depresje, bóle mięśni, brak apetytu, zaburzenia przemiany materii, wypadanie włosów, miekkie paznokcie

dorośli: 150 - 300 mcg

Witamina C
(kwas askorbinowy)

reguluje i aktywizuje dużą liczbę procesów enzymatycznych w komórkowej przemianie materii, towarzyszy tworzeniu się tkanki łąćznej, umożliwia powstawaniu kolagenu, przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia odporność organizmu, obniża poziom cholesterolu, neutralizuje wolne rodniki, przyczynia się do ogólnej poprawy formy i złagodzenia symptomów zmęczenia organizmu

szkorbut

dorośli: 70 mg

Cholina

ważna dla przewodzenia nerwowego; wspomaga metabolizm tłuszczów

może powodować wzrost ciśnienia krwi

500 - 900 mg dziennie

Witamina D

wpływa na wchłanianie wapnia i fosforu w kościach, a tym samym tworzenie się kości i chrząstek, wspomaga czynności bocznych płatów tarczycy

zrzeszotowienie kości, osteoporoza, krzywica i osłabienie tkanki zębowej

dorośli: 10 mcg

Witamina E (tokoferol)

zapobiega utlenianiu nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A i C, redukuje zapotrzebowanie mięśni na tlen, zapobiega powstawaniu skrzepów wewnątrznaczyniowych, przyspiesza gojenie się ran, zwiększa skuteczność witaminy A, reguluje metabolizm białek, neutralizuje wolne rodniki

anemia, zanik mięsni, przy dużym niedoborze zaburzenia w syntezie hormonów płciowych

mężczyżni: 10 mg
kobiety: 9 mg

Kwas foliowy

bierze udział w tworzeniu białek i kwasów nukleinowych, wspomaga syntezę kwasów nukleinowych oraz podział i tworzenie nowych komórek, a także powstawanie czerwonych ciałek krwi, uśmierza ból i pobudza apetyt

anemia, śliski język, biegunka, zmiany błony śluzowej w obrębie jamy ustnej, zaburzenia w trawieniu

dorośli: 0,3 mg

Inozytol

potrzebny do tworzenia lecytyny

obstrukcja, egzema, wypadanie włosów

przeciętnie: 1000 mg

Witamina K

przyspiesza krzepnięcie krwi; reguluje prawidłowe wykorzystanie składników mineralnych do budowy kości

zwiekszona skłonność do krwawień

dorośli: 300 - 500 mcg

Witamina P (bioflawonoidy)

uszczelnia układ kapilarny naczyń włosowatych

tendencja do krwawych wybroczeń (sińców)

nieustalone

PABA

Służy bakteriom przewodu pokarmowego do syntezy kwasu foliowego; działa jako koenzym w metabolizmie białek; wspomaga tworzenie się czerwonych ciałek krwi

zmęczenie, depresja, nerwowość, niebezpieczeństwo ataku serca, obstrukcja, zaburzenia przemiany materii

nieustalone

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin