Spód:- 250 g herbatników- 3 łyżki gorzkiego kakao- 100 g zimnego masłaMasa serowa:- 500 g tłustego lub półtłustego sera białego- 150 g cukru- 4 jajka- pół opakowania budyniu waniliowego bez cukru lub 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej- 1 op. (16 g) cukru waniliowegoPolewa:- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej- 50 g masłaDo pieczenia: tortownica o średnicy 20 cm - dno wyłożyć folią aluminiową, boki posmarować masłemPrzygotowanie spodu.Herbatniki pokruszyć w malakserze, wymieszać z kakao, dodać pokrojone masło i rozetrzeć dłońmi. Będzie miało konsystencję tłustej bułki tartej. Spód i brzegi przygotowanej tortownicy wylepić masą ciasteczkową. Wstawić do lodówki, w tym czasie przygotować masę serową.Przygotowanie masy serowej.Ser zmielić trzykrotnie. Utrzeć z cukrem na gładką masę. Miksując dodawać po 1 jajku, następnie budyń (mąkę ziemniaczaną) i cukier waniliowy. Masa będzie miała konsystencję dość rzadkiej śmietanki. Wylać przygotowaną masę na zimny spód.Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 175 stopni.Upieczony sernik będzie miał jasnobrązowy wierzch. Zostawić w zamkniętym piekarniku na co najmniej godzinę (powierzchnia sernika wyrówna się w wyrośniętych miejscach).Sernik zostawić do wystudzenia, następnie wstawić na co najmniej 3-4 godziny do lodówki.Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem, dokładnie wymieszać. Przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku. Wstawić do lodówki, aż czekolada stężeje.
LWICA5