ROLADA CZOSNKOWO.doc

(21 KB) Pobierz
ROLADA CZOSNKOWO - ZIOŁOWA

ROLADA CZOSNKOWO - ZIOŁOWA
1 kg niezbyt tłustego surowego boczku (bez żeber), łyżeczka soli, 6-7 ząbków czosnku, pieprz, po 1/4 łyżeczki majeranku, bazylii, cząbru, mięty i szałwii, 1/2 łyżki smalcu
Utarty z solą czosnek zmieszać z ziołami i pieprzem. Umyty i dokładnie osuszony boczek natrzeć mieszaniną ziół, mocno zwinąć, owiązać grubą bawełnianą nicią i zostawić na noc w chłodnym miejscu.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, zrumienić boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień. Miseczkę, w której leżał boczek, spłukać wodą i podlać nią boczek. Dusić ok. 90 minut pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając łyżką zimnej wody, aby się nie przypalił.
Upieczony boczek wyłożyć na talerz, podlać sosem spod duszenia, zostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno, pokrajany w cienki plastry, z chrzanem lub zielonym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin