bizuteria z modeliny.docx

(478 KB) Pobierz

biżuteria z modeliny


Image
Biżuteria z modeliny nie tylko świetnie się nosi ale i daje niezliczone możliwości w tworzeniu różnych wzorów i kolorów, a co najważniejsze- zawsze wychodzi niepowtarzalna i oryginalna.

 

Do wykonania koralików potrzebne są:

- masa termoutwardzalna (modelina)                                                                                                  - w trzech kolorach                                                                                                                        -jasny i ciemny brąz oraz czarny                                                                                                                 -ostrza do cięcia modeliny - szpilka albo wykałaczka                                                                                                        -cokolwiek do robienia w koralikach dziurek                                                                                           -coś do wałkowania                                                                                                                                 -wałek, butelka

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/1.jpg

Wykonanie koralików zaczynamy od "wyrobienia" czyli ugniatania brązowych modelin. Gdy już będą miękkie formujemy z nich "wałeczki"

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/2.jpg

Następnie formujemy je w graniastosłupy mniej podobnej wielkości i łączymy boki jak na zdjęciu . 

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/3.jpg

Poprzez ugniatanie wydłuż nasze modeliny tak, aby przekrój pionowy był kwadratem o boku około 1 cm 

 http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/4.jpg

 

Pierwsza partia naszych koralików postaci dwóch pasków – jaśniejszego i ciemniejszego brązu. W tym celu odetnij kawałek "puszki" około 7 cm 

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/5.jpg

Następnie rozwałkuj czarną modelinę (po jej uprzednim "wyrobieniu") i wytnij kawałek do otoczenia odciętej części. Odłóż. 

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/6.jpg

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/7.jpg

 

 

Pozostałą część graniastosłupa podziel na dwie równe części , złącz je ze sobą dłuższymi bokami tak aby otrzymać naprzemiennie jasny , ciemny , jasny i ciemny pasek., następnie podziel na cztery, równe części. 

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/8.jpg

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/9.jpg

Każdą z części owiń rozwałkowaną czarną modeliną a następnie połącz je ze sobą dłuższymi bokami jak na zdjęciu 

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/10.jpg

 

Powtarzamy procedurę, czyli poprzez ugniatanie wydłuż nasze modeliny tak, aby przekrój pionowy był kwadratem o boku około 1 cm. Na drugą partię koralików odetnij kawałek puszki. Odcięty kawałek puszki owiń czarną modeliną tak, aby nie było widać łączeń. Odłóż. Pozostałą część naszej puszki, przetnij na cztery równe części, owiń każdą z nich czarną modeliną i ułóż jak na zdjęciu 

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/11.jpg

 

Powtarzamy procedurę, czyli poprzez ugniatanie wydłuż nasze modeliny tak, aby przekrój pionowy był kwadratem o boku około 1 cm. Na trzecią partię koralików odetnij kawałek puszki. Odcięty kawałek puszki owiń czarną modeliną tak, aby nie było widać łączeń. Odłóż. 

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/12.jpg

 

 

 

Pozostałą część naszej puszki, przetnij na cztery równe części, owiń każdą z nich czarną modeliną i ułóż jak na zdjęciu 

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/13.jpg

 

 

 

 

 

 

Powtarzamy procedurę, czyli poprzez ugniatanie wydłuż nasze modeliny tak, aby przekrój pionowy był kwadratem o boku około 1 cm. Na czwartą partię koralików wykorzystujemy już całą "puszkę". Owiń ją czarną modeliną tak, aby nie było widać łączeń. Tak wyglądają nasze wszystkie „puszki”

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/14.jpg

 

 

 

Włóż je na jakiś czas do zamrażalnika , aby masa "ostygła"po ugniataniu - Dzięki temu nie będzie się "zlewała" przy cięciu. Po wyjściu z zamrażalnika potnij każdą "puszkę" oddzielnie na koraliki około 3 mm szerokości. W każdym zrób dziurkę. Ułóż na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika jak każe instrukcja (możesz je też ugotować).

 

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/15.jpg

 

 

 

 

Tak wyglądają nasze koraliki po utwardzeniu – możesz je polakierować.

 

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/16.jpg

 

Oto propozycja wykorzystania: 

http://www.cafeart.pl/images/stories/bizuteria/pyza%20kawa/17.jpg 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin