Sernik Wiedeński.doc

(21 KB) Pobierz

Sernik Wiedeński

 

Kruche ciasto:

 

15 dkg mąki

12 dkg masła

5 dkg cukru pudru

1 żółtko

 

Masa serowa:

 

1 kg niekwaśnego i dobrze odciśniętego sera (twarogu)

10 jaj

5 dkg skórki pomarańczowej

wanilia

40 dkg cukru pudru

15 dkg masła lub margaryny

5 dkg kaszki manny lub 10 dkg mąki

sól

 

Zagnieść kruche ciasto, schłodzić, wywałkować, wyłożyć dno tortownicy, podpiec. Przyrządzić masę serową: ser przetrzeć przez sito, masło utrzeć na pulchną masę, dodać kolejno żółtka, przesiany cukier i ser. Ucierać starannie, ubić pianę i wyłożyć na masę serową, dodać siekaną skórkę pomarańczową, opłukane rodzynki, wanilię, kaszę manną i sól do smaku. Wymieszać lekko, wyłożyć na podpieczone ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do dobrze rozgrzanego piekarnika na 50-60 minut. Gdy wierzch sernika za bardzo się zarumieni, przykryć papierem, upieczone ciasto lekko schłodzić, okrążyć nożem  dokoła formy, wyłożyć.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin