Gołąbki1.doc

(20 KB) Pobierz
Gołąbki

Gołąbki

 

kapusta biała lub czerwona 1 szt

łopatka 1 kg

ryż 1/2 szkl

kajzerka 1 szt

koncentrat pomidorowy 2 szt

śmietana 18% 200 ml

mąka 2,5 łyżki

ziele angielskie 4 ziarenka

listek laurowy 3 szt

marchewka duża 2 szt

pietruszka 1 szt

sól do smaku

pieprz czarny do smaku

 

 

Mięso zmielić, zmielić uprzednio namoczoną i odciśniętą kajzerkę, dodać uprzednio ugotowany ryż (ryż gotować tylko 10 minut), wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z kapusty wykroić tzw. głąba. W dużym garnku zagotować wodę, na małym ogniu obgotowywać kapustę, zdejmować pojedynczo liście, w jeszcze gorące liście nakładać farsz, zawijać. W dużym garnku układamy gołąbki, zalewamy wrzątkiem tak by je pokryć, dodajemy: potrojoną w kostkę marchewkę, pietruchę w całości, ziele angielskie, listek laurowy. Gotujemy ok 40 minut. Wyjmujemy gołąbki na tace, wywar doprawiamy mąką rozrobioną wodą, koncentratem, śmietaną, doprawiamy do smaku przyprawami. Wkładamy w sos gołąbki, gotujemy jeszcze 15 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin