Aromatyczny kurczak.doc

(20 KB) Pobierz
Aromatyczny kurczak

Aromatyczny kurczak

 

 

Marynatę taką robiła Nigella Lawson do pieczonego indyka a ja postanowiłam ją wypróbować do kurczaka. Mięso było mięciutkie, pachnące i bardzo smaczne.

 

kurczak cały 2 kg

masło 2 łyżki

syrop klonowy lub miód 1 łyżka

marynata

cebula 1 sztuka

laska cynamonu 1 sztuka

gwiazdka anyżu 1 sztuka

imbir świeży 1 plaster grubości 1 cm

kumin 1 łyżka

gorczyca biała cała 1 łyżka

ziele angielskie 1 łyżka

pomarańcza 1 sztuka

natka pietruszki 1 pęczek średni

sól 2 łyżki

cukier 2 łyżki

syrop klonowy lub miód 2 łyżki

woda 2 litry

 

 

Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy do niej cebulę z łupiną pokrojoną na ćwiartki, cynamon, anyż, imbir, kumin, gorczycę, ziele angielskie. Wsypujemy sól, cukier i wlewamy syrop klonowy. Pomarańczę kroimy na cztery i z jednej ćwiartki wyciskamy sok, wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy porwaną natkę. Teraz wkładamy do marynaty kurczaka i wynosimy go na cała noc na balkon.

 

Następnego dnia wyjmujemy kurczaka z zalewy i kładziemy by obciekł z nadmiaru płynu. układamy go w brytfance. W garnuszku rozpuszczamy syrop i masło, polewamy tym kurczaka i wkładamy do piekarnika.

 

Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 170'C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin