Advocatowe ciasto na zimn.docx.docx

(11 KB) Pobierz

Advocatowe ciasto na zimno

Składniki                                                                                                

dla >6 osób

biszkopt,

3, jajka

90g, cukru

70g, mąki

20g, kakao

1 łyżeczka, proszku do pieczenia

3 łyżki, wody

12 płatków (lub 6 łyżek), żelatyny

po 100g, miękkiego masła i cukru pudru

po 500ml, ajerkoniaku i kremówki

2 opakowania, rurek

Opis przygotowania

czas przygotowania: > 90 min

Najpierw upiec biszkopt: Jajka wymieszać dokładnie z wodą, dodać cukier i mieszać 3 minuty. Na koniec wmieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Formę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut. Gotowy biszkopt ostudzić. Ułożyć wzdłuż brzegu rurki na zmianę - raz czekoladą do dołu, raz do góry. Masło i cukier wymieszać ze sobą na gładką masę i dodać 350ml ajerkoniaku. Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody i wlać do masy z ajerkoniakiem. Wymieszać dokładnie i wlać na biszkopt. Odstawić do lodówki na 3h. Rozpuścić pozostałą żelatynę i wymieszać z resztką ajerkoniaku (150ml). Mieszankę wylać na wierzch ciasta tworząc żółtą powierzchnię. Odstawić na następne 2h. Można dodatkowo ozdobić np. czekoladą albo bitą śmietaną. składniki na tortownicę o śr. 26cm

Zauważyłam, że z pośpiechu nie napisałam co należy zrobić ze śmietaną. Otóż należy ją ubić i wymieszać z masą z cukru, masła, żelatyny i ajerkoniaku - taki zestaw stworzy najjaśniejszą warstwę ciasta, która tężeje 3h w lodówce

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin