Nadziewane pieczarki
Składniki:
Składniki na 4 porcje:- 12 dużych pieczarek- 25 dag filetów z piersi kurczaka- 4 małe pory- 4 małe pomidory- 1 pojemnik (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany- 1/2 pojemnika (10 dag) śmietany kremówki- 2 ząbki czosnku- 3 łyżki tartej goudy- 2 łyżki oleju,- 1/2 łyżki soku z cytryny- 1/2 pęczka natki pietruszki- sól, biały pieprz, słodka papryka
Jak przyrządzić:
Pieczarki oczyścić i umyć, oderwać nóżki od kapeluszy. Nóżki posiekać. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oczyścić i opłukać pory, pokroić w krążki. Obrać czosnek, przecisnąć przez praskę. Pomidory pokroić na ćwiartki. Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć mięso. Dodać pory, czosnek i posiekane pieczarki, dusić 5 minut. Wrzucić pomidory, doprawić solą, pieprzem i papryką. Opłukać natkę. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać, wymieszać z nadzieniem. Napełnić masą kapelusze pieczarek, posypać utartym serem. Zapiekać 10 minut w temperaturze 225 stopni C. Zmieszać kremówkę z kwaśną śmietaną, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Polać pieczarki sosem. Podawać z ryżem.
Rudowlosa12