HACCP.pdf
(
146 KB
)
Pobierz
HACCP
TEORIA
ORAZ PRAKTYCZNE ASPEKTY
ORAZ PRAKTYCZNE ASPEKTY
JEGO WDRA
JEGO WDRA
ś
ANIA
1
SYSTEM HACCP
SYSTEM HACCP
TEORIA
ANIA
System HACCP jest systemem kontroli
wewn
w produkcji
Ŝ
ywno
ywno
ś
ci.
ci.
System HACCP zosta
ł
ł
utworzony w
utworzony w
System HACCP zosta
celu zapewnienia jako
ś
ci zdrowotnej
ci zdrowotnej
celu zapewnienia jako
w spo
Ŝ
ywczych.
produktó
w spo
ywczych.
2
System HACCP jest systemem kontroli
wewn
ę
trznej, maj
trznej, maj
ą
cym zastosowanie
cym zastosowanie
w produkcji
produkt
Jego celem jest zagwarantowanie
produkcji
ywno
ś
ci bezpiecznej.
ci bezpiecznej.
ść
bezpieczna to taka, kt
bezpieczna to taka, któ
ra nie
ra nie
szkodzi ani zdrowiu ani
Ŝ
yciu
yciu
konsumenta. Nie zawiera ona
konsumenta. Nie zawiera ona
biologicznych, fizycznych czy
biologicznych, fizycznych czy
chemicznych zanieczyszcze
chemicznych zanieczyszcze
ń
powy
powy
Ŝ
ej
ej
ustalonego poziomu tolerancji.
3
Jego celem jest zagwarantowanie
produkcji
Ŝ
ywno
ś
ywno
ywno
ść
szkodzi ani zdrowiu ani
tem
od angielskiej nazwy Hazard Analysis
Critical Control Points, któr
ą
t
ł
ł
umaczy
umaczy
si
ę
jako Analiza Zagro
jako Analiza Zagro
Ŝ
e
ń
i Krytyczne
si
i Krytyczne
Punkty Kontroli.
4
Nazwa systemu HACCP jest skró
tem
Nazwa systemu HACCP jest skr
od angielskiej nazwy Hazard Analysis
Critical Control Points, kt
Podstawow
ą
przes
stwa
Ŝ
ywno
przes
ł
ł
ank
ywno
ś
ci jest eliminowanie zagro
ank
ą
konieczno
ci jest eliminowanie zagro
Ŝ
enia
ci gwarantowania
enia
bezpiecze
ycia i zdrowia ludzkiego. Jedn
ą
z wielu korzy
z wielu korzy
ś
ci jakie
ci jakie
wynikaj
ą
z koncepcji HACCP jest to,
z koncepcji HACCP jest to,
Ŝ
e pozwala ona
wynikaj
e pozwala ona
producentowi
Ŝ
ywno
ywno
ś
ci przej
ść
od filozofii kontroli
ci przej
ść
od filozofii kontroli
producentowi
polegaj
ą
cej g
cej g
ł
ł
ó
wnie na testowaniu wyrobu finalnego
wnie na testowaniu wyrobu finalnego
polegaj
testowanie w poszukiwaniu wad) do podej
ś
cia
czyli
testowanie w poszukiwaniu wad) do podej
cia
rym zagro
Ŝ
enia s
enia s
ą
profilaktycznego zgodnie z któ
rym zagro
identyfikowane i kontrolowane w
ś
rodowisku
rodowisku
identyfikowane i kontrolowane w
zapobiega si
ę
wyst
wyst
ą
pieniu wad
produkcyjnym (
czyli
czyli
zapobiega si
pieniu wad
produktu
).
).
5
Podstawow
bezpiecze
ń
stwa
konieczno
ś
ci gwarantowania
Ŝ
ycia i zdrowia ludzkiego. Jedn
(
czyli
profilaktycznego zgodnie z kt
produkcyjnym (
produktu
Plik z chomika:
chom-tom
Inne pliki z tego folderu:
zaświadczenie2.doc
(22 KB)
związki zawodowe(1).rtf
(8 KB)
Wzory podań.rar
(54 KB)
Delegacja_kraj.doc
(72 KB)
oswiadczenie_2_dni_wolne_w_roku.doc
(21 KB)
Inne foldery tego chomika:
abi-ochrona danych osobowych
android
bhp
dieta Dukana
drzewo genealogiczne + klucze
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin