HACCP.pdf

(146 KB) Pobierz
HACCP
TEORIA
ORAZ PRAKTYCZNE ASPEKTY
ORAZ PRAKTYCZNE ASPEKTY
JEGO WDRA
JEGO WDRA ś ANIA
1
SYSTEM HACCP
SYSTEM HACCP
TEORIA
ANIA
173279665.002.png
System HACCP jest systemem kontroli
wewn
w produkcji Ŝ ywno
ywno ś ci.
ci.
System HACCP zosta ł ł utworzony w
utworzony w
System HACCP zosta
celu zapewnienia jako ś ci zdrowotnej
ci zdrowotnej
celu zapewnienia jako
w spo Ŝ ywczych.
produktó w spo
ywczych.
2
System HACCP jest systemem kontroli
wewn ę trznej, maj
trznej, maj ą cym zastosowanie
cym zastosowanie
w produkcji
produkt
173279665.003.png
Jego celem jest zagwarantowanie
produkcji
ywno ś ci bezpiecznej.
ci bezpiecznej.
ść bezpieczna to taka, kt
bezpieczna to taka, któ ra nie
ra nie
szkodzi ani zdrowiu ani Ŝ yciu
yciu
konsumenta. Nie zawiera ona
konsumenta. Nie zawiera ona
biologicznych, fizycznych czy
biologicznych, fizycznych czy
chemicznych zanieczyszcze
chemicznych zanieczyszcze ń powy
powy Ŝ ej
ej
ustalonego poziomu tolerancji.
3
Jego celem jest zagwarantowanie
produkcji Ŝ ywno
ś ywno
ywno ść
szkodzi ani zdrowiu ani
173279665.004.png
tem
od angielskiej nazwy Hazard Analysis
Critical Control Points, któr ą t ł ł umaczy
umaczy
si ę jako Analiza Zagro
jako Analiza Zagro Ŝ e ń i Krytyczne
si
i Krytyczne
Punkty Kontroli.
4
Nazwa systemu HACCP jest skró tem
Nazwa systemu HACCP jest skr
od angielskiej nazwy Hazard Analysis
Critical Control Points, kt
173279665.005.png
Podstawow ą przes
stwa Ŝ ywno
przes ł ł ank
ywno ś ci jest eliminowanie zagro
ank ą konieczno
ci jest eliminowanie zagro Ŝ enia
ci gwarantowania
enia
bezpiecze
ycia i zdrowia ludzkiego. Jedn ą z wielu korzy
z wielu korzy ś ci jakie
ci jakie
wynikaj ą z koncepcji HACCP jest to,
z koncepcji HACCP jest to, Ŝ e pozwala ona
wynikaj
e pozwala ona
producentowi Ŝ ywno
ywno ś ci przej
ść od filozofii kontroli
ci przej ść
od filozofii kontroli
producentowi
polegaj ą cej g
cej g ł ł ó wnie na testowaniu wyrobu finalnego
wnie na testowaniu wyrobu finalnego
polegaj
testowanie w poszukiwaniu wad) do podej ś cia
czyli testowanie w poszukiwaniu wad) do podej
cia
rym zagro Ŝ enia s
enia s ą
profilaktycznego zgodnie z któ rym zagro
identyfikowane i kontrolowane w ś rodowisku
rodowisku
identyfikowane i kontrolowane w
zapobiega si ę wyst
wyst ą pieniu wad
produkcyjnym ( czyli
czyli zapobiega si
pieniu wad
produktu ).
).
5
Podstawow
bezpiecze ń stwa
konieczno ś ci gwarantowania
Ŝ ycia i zdrowia ludzkiego. Jedn
( czyli
profilaktycznego zgodnie z kt
produkcyjnym (
produktu
173279665.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin