2 butelki porteru (po 0,33 l) 0,75 l spirytusu 96-procentowego 0,25 l wódki 40-procentowej 50 dag cukru 7,5 dag miodu 30 ml zaprawy korzennej
Do dużego emaliowanego garnka wlać butelkę porteru, podgrzać do temperatury około 80ºC, dodać cukier oraz miód i mieszając, doprowadzić do wrzenia. (Uwaga! Wytwarza się bardzo dużo piany). Gotować kilka minut, zbierając szumowiny i pianę. Garnek zdjąć z ognia, wlać drugą butelkę porteru i zaprawę, a następnie mieszając, powoli wlewać spirytus i wódkę. Nalewkę rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce. Można ją pić zaraz po przyrządzeniu.
200 ml spirytusu 60-procentowego 2 laski wanilii 4 dag rodzynek 1 kawałek cynamonu (1 - 2 cm) 5 goździków 1/4 gałki muszkatołowej
Cynamon, gałkę i goździki utłuc w moździerzu. Rodzynki opłukać i osączyć. Wanilię oraz rodzynki posiekać i razem z utłuczonymi przyprawami zalać spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie (w tym czasie często wstrząsać płynem w naczyniu), a potem zlać przez watę do czystej butelki. Otrzymane 150 ml zaprawy wystarczy na około 10 l nalewki. Zaprawę przechowywać szczelnie zamkniętą.
wachu25