Raita 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 0,5 łyżka startego na tarce imbiru (tylko nie w proszku), 1 płaska łyżeczka Pikli z Czosnku, 0,5 łyżka Pasty Curry Łagodna (lub ostra -jak kto lubi), puszka kukurydzy, 1 ogórki bez nasion i pokrojone w drobną kostkę, 1 łyżka cebuli dymki, szczypta soli, parę kropli soku z cytryny
Wymieszać jogurt z przyprawami, dodać kukurydzę, ogórek i dymkę. Ew. doprawić do własnych upodobań
Rodzynkowo – orzechowa surówka z selera
1 średni lub 1/2 dużego selera, 100g rodzynek, 100g orzeszków ziemnych, 1 jabłko, kilka gałązek natki pietruszki, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, kilka kropel soku z cytryny, sól, cukier
Seler zetrzeć na tarce o średnich oczkach na wiórki i skropić sokiem z cytryny. Ewentualnie można go sparzyć, choć nie jest to konieczne. Jeżeli nie parzymy selera, należy go odrobinę posolić, żeby zmiękł. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Orzeszki, jeśli są solone, przepłukać wodą. Jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach wraz ze skórką, dodać do selera. Pietruszkę bardzo drobno posiekać. Dodać rodzynki i orzeszki. Śmietanę wymieszać z majonezem, szczyptą soli i cukru. Wymieszać z surówką.
Roszponka z grillowanym halloumi i melonem
spora garść roszponki, 1 opakowanie sera halloumi (250g), 1/2 dojrzałego melona, 1/2 małej czerwonej cebuli, garść czarnych oliwek, kilka świeżych listków mięty, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Ser halloumi pokrój w plastry średniej grubości i przypiecz z obu stron na złocisty kolor na patelni, najlepiej grillowej. Z melona usuń nasiona, obierz go ze skóry i pokrój w niezbyt grube półplasterki. Cebulę pokrój w piórka. Opłukaną i osuszoną roszponkę delikatnie wymieszaj z melonem, cebulą, oliwkami i serem. Przypraw listkami mięty, sokiem z cytryny, oliwą, odrobiną soli i pieprzem. Od razu podawaj.
Różowa Sałatka
Burak, seler, marchew, ser żółty, jajko , majonez
Ugotować jajko, zetrzeć warzywa, dodać kawałki sera, łyżkę majonezu i gotowe.
Różowa sałatka
słoik wiórków buraczanych, puszka fasolki czerwonej, jogurt, majonez, sól i pieprz
Wiórki buraczane i fasolkę odcedzić. Przesypać do miski. Jogurt wymieszać z majonezem - proporcje wg upodobania. Zalać warzywa, doprawić.
Rucola i pomidory
na 2 porcje
garść rucoli, garść roszponki, pomidory koktajlowe, sól, świeżo zmielony pieprz, oliwa z oliwek extra virgine
Rucolę i roszponkę opłucz i odsącz. Włóż do salaterki. Pomidory opłukać i przekroić na ćwiartki. Wrzucić pokrojone pomidory do rucoli i roszponki. Bezpośrednio przed podaniem polać oliwą z oliwek oraz przyprawami.
Rucola w roli głównej
na 1 porcję
duża garść liści rucoli, 3 plastry szynki parmeńskiej, 1/2 kuli mozzarelli pokrojona na 3 części, 3 suszone pomidory, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
Rucolę myjemy i osuszamy, następnie układamy na środku talerza. Na każdym plastrze szynki parmeńskiej układamy kawałek mozzarelli i suszonego pomidora. Zwijamy w rulonik i układamy na około rucoli. Polewamy delikatnie oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Rucola z brzoskwiniami i parmezanem
4 porcje:
1 opakowanie rukoli, około 200 g, podwójna porcja MIODOWEGO SOSU WINEGRET bez dodatku czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka drobno posiekanego łagodnego szczypiorku, 3 dojrzałe brzoskwinie, 50 g sera Parmezan
Rukolę umyć i dokładnie osuszyć na czystej ściereczce. Wymieszać składniki sosu winegret, dodać posiekaną natkę oraz szczypiorek. Brzoskwinie pokroić na małe cząstki i wymieszać z połową winegretu. Rukolę włożyć do salaterki i polać resztą sosu winegret. Dodać brzoskwinie oraz Parmezan starty na tarce o dużych oczkach, delikatnie wymieszać składniki. Natychmiast podawać, np. jako dodatek do dań z grilla. Jeśli sałatka będzie podawana później, na dno salaterki wlewamy cały sos winegret z ziołami, na wierzch kładziemy rukolę, pokrojone brzoskwinie i starty Parmezan. Składniki sałatki mieszamy przed samym podaniem.
Rucola z melonem
pęczek rukoli, pól melona miodowego sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka brązowego cukru, szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu, szczypta soli
Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy jest zimna, więc przed przygotowaniem należy melona schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Sos przygotowuję poprzez dokładnie wymieszanie wszystkich składników. Melona obieram i kroję na kostkę o boku 1,5 cm. Rukolę wrzucam do miski, dodaję melona, polewam sosem i mieszam delikatnie podrzucając.
Rucola z parmezanem i pomidorkami koktajlowymi
spory pęczek rukoli, kawałek 50-10 dag parmezanu, 15 pomidorków koktajlowych, 4 łyżki oliwy, sok z cytryny
Oliwę mieszam z sokiem cytrynowym, aż zamieni się w jedwabisty sos. Parmezan skrawam (za pomocą obieraczki do ziemniaków) na cienkie płatki. Pomidorki myję, osuszam i kroję na połówki. Rukolę wrzucam do miski, dodaję ser, pomidorki, wlewam sos i mieszam podrzucając.
Rucola z parmezanem i suszonymi pomidorami
spory pęczek rukoli, kawałek 50-10 dag parmezanu, 6-8 suszonych pomidorów, 4 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów, sok z cytryny
Suszone pomidory kroję na cienkie paski. Oliwę mieszam z sokiem cytrynowym, aż zamieni się w jedwabisty sos. Parmezan skrawam (za pomocą obieraczki do ziemniaków) na cienkie płatki. Rukolę wrzucam do miski, dodaję ser, pokrojone pomidory, wlewam sos i mieszam podrzucając.
Rucola z pieczoną papryką
2 spore garści rukoli, 3 duże czerwone papryki, 2-3 łyżki odsączonych z zalewy kaparów, 2 ząbki czosnku pokrojonego w cieniutkie plasterki, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól, świeżo zmielony czarny pieprz do podania: ulubiony ser, np.: wiórki parmezanu, koziego sera, pokruszona feta lub bryndza, świeże listki bazylii
Paprykę kroję wzdłuż w ćwiartki, oczyszczam z nasion i piekę skórką do góry w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy skórka papryki sczernieje wyjmuję ją, wkładam do woreczka foliowego i zawiązuję. Po ok. 15 minutach i przestygnięciu paprykę obieram ze skórki i każdą ćwiartkę kroję w 2 - 3 kawałki. W pojemniku z przykryciem układam warstwami kawałki papryki, każdą warstwę skrapiając octem balsamicznym, oliwą i posypując kilkoma kaparami, paroma plasterkami czosnku oraz szczyptą soli i pieprzu. Naczynie przykrywam i wstawiam do lodówki - przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc. Na sporym płaskim talerzu rozsypuję liście rukoli, a na nich rozkładam zamarynowane kawałki papryki. Sałatę podaję posypaną serem, np. wiórkami parmezanu i udekorowaną listkami bazylii.
Rucola z truskawkami
pęczek rukoli, pół kilograma ładnych truskawek sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka brązowego cukru, szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy jest zimna, więc przed przygotowaniem należy truskawki schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Truskawki myję, dokładnie odsączam, odrywam szypułki, następnie kroję na ćwiartki. Sos przygotowuję poprzez dokładnie wymieszanie wszystkich składników. Rukolę wrzucam do miski, dodaję truskawki, polewam sosem i mieszam delikatnie podrzucając.
Ryż z kurczakiem gyros
3 torebki ryżu, 70 dag piersi z kurczaka, puszka kukurydzy, papryka, cebula, przyprawa do gyrosa, olej, masło, kilka ząbków czosnku
Ryż ugotować na sypko. Mięso pokroić w kostkę, dodać przyprawę do gyrosa - 4 - 5 łyżeczek albo więcej, polać olejem, wymieszać i zostawić w lodówce na parę godzin - np. na noc. Na rozgrzaną dobrze patelnię wlać olej, krótko obsmażyć na złoto kurczaka, lekko podlać wodą by zebrać cały smak, przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić pokrojoną cebulę - zeszklić, dodać paprykę - podsmażyć, podlać wodą - poddusić, (następnie dodać - w wersji domowej - wyciśnięty czosnek) wrzucić na chwilę mięso - razem wymieszać. Na patelni musi być trochę sosu - nie odparowywać. Całość wsypać do ryżu, dodać kukurydzę, można też dodać marynowane cebulki, pieczarki lub/i paprykę albo i inne warzywa np. trochę pokrojonej sałatki w occie. Wymieszać, zostawić na chwilę by ryż przeszedł smakiem i gotowe. Te marynowane warzywa można też dodać bezpośrednio na patelni, kiedy dodaliśmy kurczaka do duszonych warzyw i razem wszystko poddusić chwilkę doprawiając do smaku. Później całość do ryżu i wymieszać. Na grill. Na kawałki folii aluminiowej nakładać porcje dla 1 osoby. Zawinąć w "sakiewki" zgniatając u góry. Ustawić na grillu i piec aż będzie gorące. Folię odchylić i przez "komin" wrzucić na wierzch po pół łyżeczki masła utartego z wyciśniętym czosnkiem, odczekać aż się rozpuści i jeść
Ryżowa sałatka
2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko, 2 ogórki kiszone, pół szklanki kukurydzy z puszki, łyżka przyprawy z pomidorów suszonych Sos: 3 łyżki oleju, sok z połowy cytryny, ćwierć łyżeczki pieprzu, łyżka cukru
Ogórki drobno pokroić, dodać do ryżu wraz z kukurydzą. Sok z cytryny utrzeć z olejem, cukrem i pieprzem. Zalać sałatkę, lekko ją wymieszać. Posypać suszonymi pomidorami.
Ryżowa sałatka z kurczakiem
na 6 porcji
szklanka ryżu, wędzona pierś kurczaka (ok. 20 dag), 20 dag mrożonej fasolki szparagowej, 15 dag kukurydzy z puszki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki ziaren sezamu i oleju, łyżka octu winnego, sól, pieprz
Ryż zalać 2 szklankami wody, posolić, dodać przecier pomidorowy, gotować na małym ogniu około 20 minut. Ostudzić. Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 10 minut, odcedzić, ostudzić. Kurczaka pokroić w paski. Kukurydzę osączyć. Ocet winny utrzeć ze szczyptą soli i pieprzu, wymieszać z olejem. Sezam zrumienić na suchej patelni. Ryż, kurczaka, fasolkę i kukurydzę włożyć do salaterki, polać sosem, wymieszać. Przed podaniem posypać ziarnami sezamu.
Rzodkiewki z kiełkami
1 porcja zawiera: 7,2 g białka, 15,1 g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 2,8 g błonnika, 230 kcal
2 pęczki rzodkiewek, 20 dag kiełków sojowych, winne jabłko (15 dag), 3 cebule dymki ze szczypiorem, łyżka soku z cytryny Sos: ćwierć szklanki oleju, po 2 łyżki płynnego miodu i musztardy, sól
Musztardę rozetrzeć z miodem, posolić, dodać olej, dokładnie wymieszać i odstawić. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w słupki, cebule w plasterki, szczypior posiekać. Obrane jabłka pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki surówki połączyć, polać sosem i wymieszać.
1 porcja zawiera: 3,4 g białka, 1,6 g tłuszczu, 2,7 mg cholesterolu, 1,6 g błonnika, 80 kcal
2 pęczki rzodkiewek, puszka kukurydzy (20 dag), owoc kiwi (10 dag), pojemnik jogurtu naturalnego (15 dag), 3 łyżki soku z mandarynki, szczypta białego pieprzu, sól
Rzodkiewki oczyścić, umyć, pokroić na plasterki. Kukurydzę osączyć. Kiwi obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki, kukurydzę i kiwi połączyć i wymieszać. Polać jogurtem zmieszanym z sokiem z mandarynki i przyprawionym pieprzem i solą.
Rzodkiewki z sosem
1 porcja zawiera: 0,9 g białka, 11,4 g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 1,6 g błonnika, 120 kcal.
4 pęczki rzodkiewek Sos: ćwierć szklanki oleju, 5 łyżek sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki posiekanego świeżego imbiru lub ćwierć łyżeczki sproszkowanego, łyżeczka cukru, sól
Rzodkiewki oczyścić i umyć, przekroić na ćwiartki. Przygotować sos: Do słoika wlać 2 łyżki przegotowanej wody, wsypać cukier. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i wrzucić do słoika. Dodać olej, sos sojowy, sól i imbir. Słoik wstawić na 2 godz. do lodówki. Rzodkiewki polać sosem, wymieszać.
Rzymska z serem
Główka sałaty lodowej, pęczek rzodkiewek, duży pomidor, czerwona cebula, 3-4 łodygi selera naciowego, 10 dag pieczarek. Sos winegret: 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, cukier, pieprz, sól. Krem serowy: 15 dag śmietany 12-proc., 5 dag startego żółtego sera, łyżka ziół prowansalskich, łyżka posiekanej natki pietruszki, pieprz, sól
Sałatę opłukać, osuszyć (najlepiej w specjalnej wirówce), pokroić w paski. Rzodkiewki i pomidor pokroić w półplasterki, pieczarki - w plasterki, cebulę - w piórka. Grubsze ło...
luk69