Pierś indyka z pieczarkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Pierœ indyka z pieczarkami

Pierś indyka z pieczarkami

 

Składniki:

60 dag piersi indyka (bardzo płaski kawałek)

łka oliwy

30 dag pieczarek

bek czosnku

aska łeczka mąki

2 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY

3 łki śmietany 12-proc.

3 łki niskotłuszczowego jogurtu

l, cukier

przyprawa do drobiu

 

Mięso indyka umyj, osusz, posól i dobrze natrzyj zmiażonym czosnkiem i przyprawami, a także lekko oprósz mą.

 

Na patelni teflonowej rozgrzej ł oliwy i obsmaż szybko mięso ze wszystkich stron. Przełóż je do naczynia ze szczelną pokrywką i podlej 2 szklankami wrzącego bulionu. Mięso duś pod przykryciem do miękkości (mniej więcej 45 minut), co pewien czas przewracaj. Na 15 minut przed końcem duszenia dodaj pokrojone w grube plasterki pieczarki. Miękkie już mięso wyjmij z sosu i pokrój w plastry.

 

Sos połącz ze śmietaną zmieszaną z jogurtem, dopraw do smaku, włóż pokrojone mięso i podgrzej. Podawaj z makaronem, ryżem lub ziemniakami i surówką warzywną.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin