CYTRYNOWIEC.doc

(29 KB) Pobierz
CYTRYNOWIEC

CYTRYNOWIEC

 

Biszkopt:

5 jajek

Cukru tyle ile zaważą jajka podzielone przez 2 + 1 dkg

Mąki tyle ile zaważą jajka podzielone przez 2 + 1 dkg

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Upiec cienki, jasny biszkopt (1/2 składników z ciasta podstawowego)

 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlać do formy do pieczenia i piec w temperaturze 160-1800C około 30-40 min.

 

Masa cytrynowa:

 

Składniki:

2 budynie śmietankowe

1 kostka masła

3/4 szklanki cukru kryształu

3 żółtka

3 cytryny

1 i 1/2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

 

Wycisnąć sok z cytryny i uzupełnić wodą do 2 i ½ szklanki. Przelać do garnka i zagotować razem z cukrem. W ½ szklanki wody roztrzepać budynie, żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, połączyć z wodą cytrynową i ugotować budyń. Przestudzony budyń połączyć z utartym masłem.

 

Masa śmietanowa:

 

Składniki:

½ l śmietany

2/3 łyżki cukru pudru

4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody (ja robię ze Śnieżkami. Na ½ l śmietany 3 Śnieżki)

 

Śmietanę ubić, dodając cukier i na końcu rozpuszczoną żelatynę.

 

Dodatki:

1 puszka ananasów

2 paczki herbatników Leibniz lub 3 paczki herbatników szkolnych namoczonych w alkoholu

 

Przełożenie ciasta:

Biszkopt – masa cytrynowa – ananasy – masa śmietankowa -  herbatniki – polewa czekoladowa.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin