Miska do ciasta.pdf

(418 KB) Pobierz
Miska do ciasta
Miska do ciasta
Służy do przygotowywania, przechowywania w świeżości
i podawania na stół.
Zastosowanie:
miska jest szczególnie polecana do przyrządzania ciasta
drożdżowego;
nadaje się również do przyrządzania kruchego ciasta, babek
i ciast ucieranych;
do przygotowywania, utrzymywania w świeżości i serwowania
surówek, jarzyn i dodatków czy deserów;
ma odpowiednią wielkość, by marynować w niej mięso, ryby
i drób;
doskonała do przechowywania bigosu, gołąbków (lodówka nie
będzie "pachniała"(kapustą), pierogów itp.;
można w niej przygotować 3 dni wcześniej sałatkę
na imieninowe przyjęcie i przechować ją w zamkniętej misce
w lodówce, a po 3 dniach nadal będzie świeża i zdrowa;
świetna do panierowania np. skrzydełek, kotlecików (wsypać
panierkę, wrzucić produkty umaczane w jajku, zamknąć
i odpowietrzyć miskę, zakręcić nią kilka razy i gotowe, bez
brudzenia rąk);
do transportowania potraw np. na piknik (produkty nie gniotą
się, zachowują swą świeżość i apetyczny wygląd;
można w niej przyprawić mięso na grilla, ponieważ bardzo
szybko przechodzi przyprawami;
utrzymuje temperaturę posiłku przez około 1 godzinę, więc
można zostawić w niej obiad dla domowników, którzy
przychodzą później;
tworzywo długo utrzymuje temperaturę, więc można miskę
ogrzać gorącą wodą (do 90 0 C), wytrzeć do sucha i przekładać
w nią np. smażone kotlety (gdy usmażymy ostatniego pierwszy
nadal będzie gorący);
przedłuża 3-krotnie świeżość przechowywanej żywności, więc
gdy zostanie Ci np. zupa z obiadu, możesz przelać ją do miski,
zamknąć, odpowietrzyć, a za 2-3 dni zupa będzie nadal dobra,
nawet lepsza !!!
1
Odpowietrzanie miski:
Zamknąć szczelnie pokrywkę, nacisnąć ją na środku kciukiem
jednej ręki i jednocześnie drugą ręką uchylić pociągając za uszko
(słychać syknięcie wydostającego się powietrza), po czym - nadal
cisnąć środek pokrywki - ponownie ją zamknąć.
2
3
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin