Miska do ciasta.pdf
(
418 KB
)
Pobierz
Miska do ciasta
Miska do ciasta
Służy do przygotowywania, przechowywania w świeżości
i podawania na stół.
Zastosowanie:
miska jest szczególnie polecana do przyrządzania ciasta
drożdżowego;
nadaje się również do przyrządzania kruchego ciasta, babek
i ciast ucieranych;
do przygotowywania, utrzymywania w świeżości i serwowania
surówek, jarzyn i dodatków czy deserów;
ma odpowiednią wielkość, by marynować w niej mięso, ryby
i drób;
doskonała do przechowywania bigosu, gołąbków (lodówka nie
będzie "pachniała"(kapustą), pierogów itp.;
można w niej przygotować 3 dni wcześniej sałatkę
na imieninowe przyjęcie i przechować ją w zamkniętej misce
w lodówce, a po 3 dniach nadal będzie świeża i zdrowa;
świetna do panierowania np. skrzydełek, kotlecików (wsypać
panierkę, wrzucić produkty umaczane w jajku, zamknąć
i odpowietrzyć miskę, zakręcić nią kilka razy i gotowe, bez
brudzenia rąk);
do transportowania potraw np. na piknik (produkty nie gniotą
się, zachowują swą świeżość i apetyczny wygląd;
można w niej przyprawić mięso na grilla, ponieważ bardzo
szybko przechodzi przyprawami;
utrzymuje temperaturę posiłku przez około 1 godzinę, więc
można zostawić w niej obiad dla domowników, którzy
przychodzą później;
tworzywo długo utrzymuje temperaturę, więc można miskę
ogrzać gorącą wodą (do 90
0
C), wytrzeć do sucha i przekładać
w nią np. smażone kotlety (gdy usmażymy ostatniego pierwszy
nadal będzie gorący);
przedłuża 3-krotnie świeżość przechowywanej żywności, więc
gdy zostanie Ci np. zupa z obiadu, możesz przelać ją do miski,
zamknąć, odpowietrzyć, a za 2-3 dni zupa będzie nadal dobra,
nawet lepsza !!!
1
Odpowietrzanie miski:
Zamknąć szczelnie pokrywkę, nacisnąć ją na środku kciukiem
jednej ręki i jednocześnie drugą ręką uchylić pociągając za uszko
(słychać syknięcie wydostającego się powietrza), po czym - nadal
cisnąć środek pokrywki - ponownie ją zamknąć.
2
CIASTA I SŁODKOŚCI ----------------------------------------- 6
TRADYCYJNE CIASTO DROŻDŻOWE--------------------------------- 6
DROŻDŻÓWKA I ------------------------------------------------------------- 7
DROŻDŻÓWKA II (
PROPORCJE NA DWIE BLACHY
)--------------------- 8
DROŻDŻÓWKA III ----------------------------------------------------------- 9
DROŻDŻÓWKA IV ----------------------------------------------------------10
DROŻDŻÓWKA V-----------------------------------------------------------11
CIASTO DROŻDŻOWE Z OWOCAMI ----------------------------------12
MAKOWIEC DROŻDŻOWY -----------------------------------------------13
KOŁACZ DROŻDŻOWY----------------------------------------------------14
CHAŁKA DROŻDŻOWA----------------------------------------------------15
CIASTO ANANASOWO - BANANOWE --------------------------------17
CIASTO BANANOWE I ----------------------------------------------------17
CIASTO BANANOWE II ---------------------------------------------------18
KEKS BANANOWY----------------------------------------------------------18
SERNIK Z ANANASEM-----------------------------------------------------19
SERNIK -------------------------------------------------------------------------20
CIASTO TYGODNIOWE ---------------------------------------------------21
JABŁECZNIK ------------------------------------------------------------------21
JABŁECZNIK Z MIGDAŁOWĄ SKÓRKĄ ------------------------------22
SZARLOTKA ------------------------------------------------------------------23
PYCHOTKA -------------------------------------------------------------------23
CIASTO ORZECHOWO - JABŁKOWE ---------------------------------24
CIASTO Z OWOCAMI ------------------------------------------------------25
PIJAK----------------------------------------------------------------------------26
CIASTO Z KOKOSAMI -----------------------------------------------------27
CIASTO „AMBASADOR” ---------------------------------------------------27
SNIKERS -----------------------------------------------------------------------28
KACPEREK--------------------------------------------------------------------29
CIASTO JOGURTOWE-----------------------------------------------------29
CIASTO MLECZNE----------------------------------------------------------30
PALESTYNA ------------------------------------------------------------------30
BABKA PIASKOWA I--------------------------------------------------------31
BABKA PIASKOWA II-------------------------------------------------------32
BABKA ŚMIETANKOWA---------------------------------------------------32
BABKA MAJONEZOWA I -------------------------------------------------33
BABKA MAJONEZOWA II -------------------------------------------------33
MAJONEZOWY MURZYNEK ---------------------------------------------34
MURZYNEK -------------------------------------------------------------------34
MURZYNEK Z MIKROFALII-----------------------------------------------35
3
SZYBKI PIERNIK-------------------------------------------------------------35
PIERNIK ------------------------------------------------------------------------36
PIERNIKI ZAWSZE MIĘKKIE ---------------------------------------------37
PIERNIK Z JABŁKAMI ------------------------------------------------------38
BISZKOPT ---------------------------------------------------------------------38
PĄCZKI -------------------------------------------------------------------------39
SZYBKIE PĄCZKI------------------------------------------------------------39
ROGALIKI DROŻDŻOWE (
OK
. 30
SZT
.)--------------------------------40
ROGALIKI KRUCHE --------------------------------------------------------40
BUŁECZKI SEROWE -------------------------------------------------------41
BUŁECZKI DROŻDŻOWE -------------------------------------------------41
JAGODZIANKI ----------------------------------------------------------------42
DROŻDŻÓWKI Z SEREM -------------------------------------------------43
BUŁECZKI MAŚLANE ------------------------------------------------------44
CHRUŚCIKI -------------------------------------------------------------------45
CIASTKA PÓŁFRANCUSKIE ---------------------------------------------46
CIASTECZKA PÓŁKRUCHE----------------------------------------------46
KRUCHE CIASTECZKA----------------------------------------------------47
CIASTKA RYŻOWE ---------------------------------------------------------47
AMERYKANKI ----------------------------------------------------------------48
BRZOSKWINIOWE RÓŻYCZKI ------------------------------------------50
INNE---------------------------------------------------------------- 51
BUŁECZKI ŚNIADANIOWE -----------------------------------------------51
BUŁECZKI Z TŁUSZCZEM ------------------------------------------------52
CHLEB I -----------------------------------------------------------------------53
CHLEB II-----------------------------------------------------------------------54
CHLEB III ----------------------------------------------------------------------55
CHLEB DROŻDŻOWY------------------------------------------------------55
CHLEB ( G
RAHAM
)-----------------------------------------------------------56
CHLEB Z ZIARNAMI --------------------------------------------------------56
CHLEB
(
DAWNY SPOSÓB NASZYCH
B
ABCI
-
BEZ JAJ I TŁUSZCZU
)-----57
PRAWDZIWA WŁOSKA PIZZA ------------------------------------------57
PIZZA I -------------------------------------------------------------------------58
PIZZA II ------------------------------------------------------------------------59
PIZZA III -----------------------------------------------------------------------60
PIZZA IV -----------------------------------------------------------------------61
CIASTO DROŻDŻOWE NA PIZZĘ--------------------------------------62
HOT DOG W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM-------------------------------62
RACUCHY ---------------------------------------------------------------------63
4
RACUCHY Z JABŁKAMI ---------------------------------------------------63
KNEDLE Z OWOCAMI------------------------------------------------------64
KLUSKI LENIWE NA SŁODKO-------------------------------------------64
KLUSKI ŚLĄSKIE Z DOŁECZKAMI -------------------------------------65
KLUSKI NA PARZE ---------------------------------------------------------65
CIASTO NA PIEROGI-------------------------------------------------------66
PIEROGI Z GRZYBAMI ----------------------------------------------------66
PASZTECIKI Z FETĄ (R
OZETA
) -----------------------------------------67
KARTOFLAK ------------------------------------------------------------------68
5
Plik z chomika:
anolis1
Inne pliki z tego folderu:
Szef Kuchni.pdf
(122889 KB)
Pieczenie na plus z Ultra Plus.pdf
(130163 KB)
Lilianna.pdf
(175 KB)
Miska do ciasta.pdf
(418 KB)
Cud kuchenny.pdf
(371 KB)
Inne foldery tego chomika:
Thermomix
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin