Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Dla 4 osób Składniki: 1 duży bakłażan 550 ml wody 1/2 małej łyżeczki soli 250 ml przepłukanego ryżu 3 łyżki masła 500 g pieczarek 2 dymki 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki bazylii 1 szklanka startego ementalera oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Jak to zrobić: 1. Podgrzej piekarnik do 200 stopni C. 2. Przekrój bakłażana wzdłuż na pół. 3. Zrób długie nacięcia poprzeczne w jego miąższu. Posmaruj oliwą i włóż do żaroodpornego naczynia skórką do góry. 4. Piecz ok. 40 min w piekarniku, po czym wyjmij miąższ, posiekaj go i odłóż na bok. 5. Wlej wodę do garnka i postaw na średnim ogniu. Dodaj soli, pieprzu i doprowadź do wrzenia. Wsyp ryż, przykryj i gotuj 12 minut, aż woda zostanie wchłonięta. 6. Dodaj 1 łyżkę masła i wymieszaj. Trzymaj na ogniu jeszcze 15 minut. 7. Obierz i pokrój pieczarki i dymki. Zmiażdż czosnek. 8. Rozpuść 2 łyżki masła na patelni. Dodaj pieczarki, cebulkę, czosnek i zioła. Smaż 6 minut na średnim ogniu. 9. Przełóż na patelnię miąższ bakłażana, dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Smaż 3 minuty. Dodaj ryż i dobrze wymieszaj. 10. Rozgrzej piekarnik. 11. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp serem i włóż do piekarnika na 5 min. Podawaj gorące. Bon appetit!
A-n-i-t-a