Czas na grilla!
Ziemniaki z foliiKroimy ziemniaka wzdłuż, solimy obie połówki, do środka dajemy łyżeczkę masła (może być czosnkowe). Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy między węgielki. W międzyczasie przygotowujemy serek - twaróg mieszamy ze śmietaną i pokrojonym drobno szczypiorkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy po około 15 minutach ziemniaki są już gotowe, rozkładamy je i do środka dajemy serek.
SzaszłykiSposobów na przyrządzanie szaszłyków jest tyle, ile smaków osób je przyrządzających. Jedną z propozycji jest szaszłyk z wołowiny. Kroimy ją na kwadraciki. Pieczarki na połówki, cebulę w krążki, paprykę w kwadraty. Można dodać też pomidory. Całość nabijamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków, solimy i doprawiamy przyprawą do potraw z grilla.Piersi z kurczakaPodwójną pierś z kurczaka dzielimy na kotleciki. Solimy, pieprzymy, dodajemy ostrą paprykę. Na około godzinę wkładamy do miseczki z oliwą. Tak spreparowane kładziemy na grillu. W taki sam sposób można przygotować np. schab.Banany z boczkiemBanany obieramy, trzeba je później przekroić wzdłuż. W środku posypujemy cukrem i cynamonem, dodajemy orzechy. Całość owijamy boczkiem. Opiekać należy po pięć minut z każdej strony.Faszerowane paprykiCzerwone, duże papryki przecinamy wzdłuż na połówki, czyścimy ich wnętrze. Około 5 dkg bryndzy mieszamy z pokrojonymi w kwadraciki cukinią i pomidorami, przyprawiamy do smaku. Napełniamy nadzieniem połówki papryk, na wierzch układamy wiórki z masła lub margaryny i zawijamy w posmarowaną olejem folię. Zapiekanie powinno trwać około pół godziny.
A-n-i-t-a