Przepisy do parowara.docx

(37 KB) Pobierz

Buchty

 

Składniki:

-        50 dkg mąki (najlepiej tortowa),

-        4 dkg drożdży,

-        1 łyżeczka cukru,

-        2 jajka,

-        1,5 szklanki mleka,

-        3 łyżki powideł,

-        6 dkg masła,

-        szczypta soli.

 

Sposób robienia:

Z przesianej mąki przygotować ciasto drożdżowe, osolić do smaku ,wyrobić najlepiej ręką i odstawić aby wyrosło. wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i podzielić na 15 do 18 placuszków jednakowej wielkości (albo zrobić sobie takie wałki i kroić na równe części). Na każdy placuszek położyć po łyżeczce powideł i starannie zlepić nadając im kształt kulek. Odłozyć aby wyrosły.

Gdy wyrosna, wlozyc po 2 do pojemnikow i nastawic na 30 minut.

Podawac mozna same, ale pyszne sa tez polane sosem jogurtowym, sosem z jogurtu i dzemu albo posypane świeżymi/ mrożonymi owocami.

 

Do środka można dawać również owoce , jeśli ktoś lubi urozmaicenie.

 

Jeśli się chce mieć buchty jako dodatek do drugiego dania, np. do sosu z mięsem, albo gulaszu, to robimy wtedy wersje tzw.'czystą' , czyli bez niczego w środku.

Smacznego!

 

Filet z ryby z pieczarkami i cebulą

 

Porcje: 2

Koszt: ok. 14zł

Czas: 35min.

 

Składniki:

-2 filety ryby słodkowodnej (np. pstrąg, leszcz, karp) ze skórą, każdy po 200 g

-2 łyżki sosu sojowego

-2 cebule

-świeży imbir

-cytryna

-4 pieczarki

-świeża szałwia

-2 łyżeczki masła (oliwy)

-sól, biały pieprz

 

Jak przyrządzić?

 

1) Filety skrop sosem sojowym i sokiem z cytryny. Obłóż cienkimi półplasterkami cebuli i imbiru. Odłóż w chłodne miejsce na 20 min.

2) Pokrój na półplasterki pieczarki i cebulę.

3) Do dolnego naczynia włóż pieczarki, cebulę i kilka listków szałwi. W górnym naczyniu umieść filety z ryby skórą do dna naczynia wraz z jarzynami, w których się marynowały.

4) Całość gotuj 12 - 15 min.

5) Po zakończeniu gotowania, przełóż pieczarki i cebulę do rondelka z rozgrzanym masłem (oliwą) i zamieszaj krótką chwilę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

 

 

Jak podawać?

 

Z ryżem i kawałkiem cytryny. Z dodatkiem świeżej szałwi, lub innych ziół.

 

Czas przygotowania: 35 min

Czas gotowania: 12-15 min

Stopień trudności: Łatwe

 

 

Peperonata na parze:

 

 

Porcje: 2-3

Koszt: ok. 15zł

Czas: 40min.

 

 

Składniki:

-4 pomidory

-4 papryki

-2 cebule

-1 ząbek czosnku

-ocet winny

-sól, cukier, pieprz

-świeża bazylia

 

 

Jak przyrządzić?

1) Pomidory przekrój na pół w poziomie. Wybierz pestki. Paprykę pokrój na sporą kostkę, a cebulę na półtalarki.

2) Pomidory i cebulę połóż do dolnego naczynia, dodaj kilka listków bazylii. Do drugiej miski włóż pokrojoną paprykę. Całość gotuj 25 min.

3) Gdy pomidory nieco ostygną, zdejmij z nich skórkę.

4) Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy. Dołóż posiekany czosnek i podgrzewaj krótką chwilę. Dołóż miąższ pomidorów, cebulę i paprykę. Rób to ostrożnie, gdyż wilgotne jarzyny będą powodować pryskanie oliwy. Wymieszaj całość, skrop octem winnym i dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj listkami bazylii.

 

 

Jak podawać?

 

Podawaj z grzankami z chleba żytniego. Danie smaczne na ciepło i na zimno.

 

Czas przygotowania: 40 min

Czas gotowania: 25 min

Stopień trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2-3

 

 

Pomidory z serkiem ziołowym :

 

Porcje: 4

Koszt: ok. 12zł

Czas: 30min

 

Składniki:

-4 duże pomidory

-100 g serka białego (rodzaj wg własnego gustu)

-kilka łyżek śmietany niskoprocentowej lub jogurtu

-świeże zioła: bazylia, szczypiorek, koperek i inne

-1 ząbek czosnku

-sól, pieprz

 

Jak przyrządzić?

 

1) Przygotuj masę serową: rozdrobnij ser, wlej śmietanę, dołóż posiekane zioła, rozdrobniony czosnek i śmietanę. Wymieszaj starannie całość, dopraw solą i pieprzem do smaku.

2) Zetnij wierzchy umytych pomidorów. Wydrąż delikatnie środki. Na dno każdego włóż kilka listków bazylii, a następnie wypełnij masą z przygotowanego serka. Przykryj nafaszerowane pomidory ściętymi wierzchami.

3) Ułóż pomidory w naczyniu. Gotuj 20 min.

 

Jak podawać?

Na zielonej sałacie, udekorowane świeżymi ziołami. Z grzankami, lub jako jarzynę np. do dania z ryby.

 

 

 

Gruszki w sosie czekoladowym:

 

Porcje: 3

Koszt: ok. 10zł

Czas: 30min

 

 

Składniki:

-3 gruszki

-kieliszek likieru pomarańczowego

-pół tabliczki gorzkiej czekolady

-50 g cukru pudru

-śmietanka

-sok z 1 cytryny

-kilka listków melisy

 

Jak przyrządzić?

 

 

1) Obierz gruszki ze skórki, zostawiając ogonki. Skrop je sokiem z cytryny. Obetnij podstawy tak, by stały pionowo i mieściły się do największej miski parowara. Gotuj 15 min.

2) W tym czasie przygotuj sos czekoladowy. W garnuszku roztop czekoladę, dodaj cukier puder, śmietankę i całość wymieszaj na jednolitą masę.

3) Gruszki po wyjęciu z parowara postaw pionowo na talerzykach. Skrop likierem i polej gorącą masą czekoladową. Dołóż kilka drobnych listków melisy.

 

Jak podawać?

Na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Będą równie smaczne po schłodzeniu

 

Sałatka drobiowa

 

Porcje: 6

Koszt: 15-20 zł

Trudność: prosty

Czas: 20 min.

Kaloryczność: niska

 

 

Składniki:

-        0,5 kg piersi kurczaka,

-        2 średnie cebule,

-        1 porcja ryżu (ok. 100 g po ugotowaniu),

-        surowa papryka czerwona, zielona i żółta,

-        puszka kukurydzy,

-        fasolka szparagowa,

-        jogurt naturalny Danone (nowość zastępująca śmietanę),

-        curry w proszku, bazylia, musztarda, sól, pieprz

 

Jak przyrządzić?

Pierś pokroić w jednocentymetrową kostkę, lekko osolić i obsypać bazylią. Pozostawić na 20 minut. Ryż przepłukać zimną wodą i włożyć do parowaru. Na innym poziomie ułożyć pokrojoną pierś. Gotować aż do miękkości mięska i ryżu. Papryki pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę. Osączyć kukurydzę z wody i również wsypać do miski. To samo z fasolką szparagową, ale jeśli zachodzi taka potrzeba, pokroić ją na odcinki ok. 0,5 cm. Gdy mięso i ryż ostygną, wrzucić je do reszty produktów. Cebulę pokroić w drobną kostkę, osolić i odstawić na piętnaście minut, aby zmiękła i straciła zbyt ostry smak. W tym czasie przygotować dressing. Naturalny Danone ok. 200 ml (lekki, niskokaloryczny, a smaczny jak śmietana) wymieszać z 4 łyżeczkami curry, połową łyżeczki pieprzu, dwiem łyżkami musztardy. Gdy powstanie już jedolity sos, dodać skrojoną cebulę, wlać go do potrawy i wszystko dokładnie wymieszać, uważając jednak, aby nie zrobiła się papkowata masa.

 

Jak podawać?

Z ulubionym pieczywem bądź samą.

 

Uwagi:

Sałatka najlepsza jest, gdy odstoi w lodówce ok. 12 godzin. Zdecydowanie bardziej polecam gotowanie na parze od tradycyjnego ze względu na walory smakowe i zawartość zachowanych składników odżywczych.

 

Czas przygotowania:

Czas jest zależny od tego, czy gotujemy na parze, czy też tradycyjnym sposobem.

Łosoś  z warzywami

 

-        Porcja filetów z łososia (w zaleznosci od ilości osób)

-        ziemniaki

-        fasolka zielona szparagowa

-        zioła do smaku

-        masełko

-        limonka

 

Myjemy  filety, ukladamy je na najwyższej półce parowara skórką do dołu i skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy ziołami do smaku ( pieprz, pieprz ziołowy, zielona pietruszka)

Na niższym piętrze układamy umytą fasolkę szparagową.

Na najniższym ziemniaczki obrane i pokrojone w grubsze plastry, posypujemy je również  odrobinką przypraw jakie lubimy do smaku.

Niczego nie solimy!!!

 

Nastawiamy na 25 minut.

Nakładamy i dajemy łyżeczkę masełka na fasolkę na talerzu.

Można jeszcze raz skropić rybkę sokiem z limonki przed podaniem.

 

Smacznego! Skladniki

 

Pstrąg gotowany na parze z ziemniakami

 

Czas przygotowania:              

         20 Min

         Czas gotowania:              

         22-27 Min

 

Składniki:

- 3 pstrągi po 200 g

- 18 małych, młodych ziemniaków

- 50 g masła

- sól

- pieprz

- szafran

 

 

  1. Pstrągi przekroić i umyć. Wnętrze ryb posypać przyprawami.

 

  1. Szczyptę szafranu wymieszać z niewielką ilością wody. Do mieszaniny włożyć na 15 minut obrane ziemniaki, a następnie odlać wodę.

 

  1. Ziemniaki włożyć do dolnej miski, a pstrąga położyć na kratce górnej miski. Gotować na parze przez 22 - 27 minut.

 

  1. Podawać pstrąga z ziemniakami oblanymi stopionym masłem.

 

Gołąbki z białej kapusty z pomidorami

 

Czas przygotowania:              

20 Min

Czas gotowania:              

35 Min

 

Skladniki:

- 4 liście białej kapusty

- 250 g przyprawionego mięsa mielonego

- 300 g pomidorów

- 2 szalotki

- 1 łyżeczka oliwy

- 1 ząbek czosnku

- Sól

- Pieprz

 

 

                           

  1. Liście kapusty umyć. Włożyć je do dolnej miski. Pomidory włożyć do górnej miski. Gotować przez 5 minut. Schłodzić obydwa produkty.

 

  1. Mięso podzielić na cztery części. Każdą z nich położyć na środku liścia kapusty.

 

  1. Zwinąć liście. Położyć gołąbki na kratce i gotować na parze przez 20 minut.

 

  1. Obrać pomidory, wyjąć z nich pestki i posiekać.

 

  1. Oliwę, posiekane szalotki i czosnek umieścić w rondlu i podsmażyć na małym ogniu. Dodać pomidory i przyprawy.

 

  1. Gotować na małym ogniu przez 10 minut.

 

  1. Podawać gołąbki z pomidorami.

 

Kalafior z kremem szczypiorkowym

 

czas przygotowania:              

5 Min

Czas gotowania:              

30 Min

 ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin