Składniki:
- 50 dkg mąki (najlepiej tortowa),
- 4 dkg drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 jajka,
- 1,5 szklanki mleka,
- 3 łyżki powideł,
- 6 dkg masła,
- szczypta soli.
Sposób robienia:
Z przesianej mąki przygotować ciasto drożdżowe, osolić do smaku ,wyrobić najlepiej ręką i odstawić aby wyrosło. wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice i podzielić na 15 do 18 placuszków jednakowej wielkości (albo zrobić sobie takie wałki i kroić na równe części). Na każdy placuszek położyć po łyżeczce powideł i starannie zlepić nadając im kształt kulek. Odłozyć aby wyrosły.
Gdy wyrosna, wlozyc po 2 do pojemnikow i nastawic na 30 minut.
Podawac mozna same, ale pyszne sa tez polane sosem jogurtowym, sosem z jogurtu i dzemu albo posypane świeżymi/ mrożonymi owocami.
Do środka można dawać również owoce , jeśli ktoś lubi urozmaicenie.
Jeśli się chce mieć buchty jako dodatek do drugiego dania, np. do sosu z mięsem, albo gulaszu, to robimy wtedy wersje tzw.'czystą' , czyli bez niczego w środku.
Smacznego!
Porcje: 2
Koszt: ok. 14zł
Czas: 35min.
-2 filety ryby słodkowodnej (np. pstrąg, leszcz, karp) ze skórą, każdy po 200 g
-2 łyżki sosu sojowego
-2 cebule
-świeży imbir
-cytryna
-4 pieczarki
-świeża szałwia
-2 łyżeczki masła (oliwy)
-sól, biały pieprz
Jak przyrządzić?
1) Filety skrop sosem sojowym i sokiem z cytryny. Obłóż cienkimi półplasterkami cebuli i imbiru. Odłóż w chłodne miejsce na 20 min.
2) Pokrój na półplasterki pieczarki i cebulę.
3) Do dolnego naczynia włóż pieczarki, cebulę i kilka listków szałwi. W górnym naczyniu umieść filety z ryby skórą do dna naczynia wraz z jarzynami, w których się marynowały.
4) Całość gotuj 12 - 15 min.
5) Po zakończeniu gotowania, przełóż pieczarki i cebulę do rondelka z rozgrzanym masłem (oliwą) i zamieszaj krótką chwilę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Jak podawać?
Z ryżem i kawałkiem cytryny. Z dodatkiem świeżej szałwi, lub innych ziół.
Czas przygotowania: 35 min
Czas gotowania: 12-15 min
Stopień trudności: Łatwe
Porcje: 2-3
Koszt: ok. 15zł
Czas: 40min.
-4 pomidory
-4 papryki
-1 ząbek czosnku
-ocet winny
-sól, cukier, pieprz
-świeża bazylia
1) Pomidory przekrój na pół w poziomie. Wybierz pestki. Paprykę pokrój na sporą kostkę, a cebulę na półtalarki.
2) Pomidory i cebulę połóż do dolnego naczynia, dodaj kilka listków bazylii. Do drugiej miski włóż pokrojoną paprykę. Całość gotuj 25 min.
3) Gdy pomidory nieco ostygną, zdejmij z nich skórkę.
4) Na patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy. Dołóż posiekany czosnek i podgrzewaj krótką chwilę. Dołóż miąższ pomidorów, cebulę i paprykę. Rób to ostrożnie, gdyż wilgotne jarzyny będą powodować pryskanie oliwy. Wymieszaj całość, skrop octem winnym i dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj listkami bazylii.
Podawaj z grzankami z chleba żytniego. Danie smaczne na ciepło i na zimno.
Czas przygotowania: 40 min
Czas gotowania: 25 min
Liczba porcji: 2-3
Porcje: 4
Koszt: ok. 12zł
Czas: 30min
-4 duże pomidory
-100 g serka białego (rodzaj wg własnego gustu)
-kilka łyżek śmietany niskoprocentowej lub jogurtu
-świeże zioła: bazylia, szczypiorek, koperek i inne
-sól, pieprz
1) Przygotuj masę serową: rozdrobnij ser, wlej śmietanę, dołóż posiekane zioła, rozdrobniony czosnek i śmietanę. Wymieszaj starannie całość, dopraw solą i pieprzem do smaku.
2) Zetnij wierzchy umytych pomidorów. Wydrąż delikatnie środki. Na dno każdego włóż kilka listków bazylii, a następnie wypełnij masą z przygotowanego serka. Przykryj nafaszerowane pomidory ściętymi wierzchami.
3) Ułóż pomidory w naczyniu. Gotuj 20 min.
Na zielonej sałacie, udekorowane świeżymi ziołami. Z grzankami, lub jako jarzynę np. do dania z ryby.
Porcje: 3
Koszt: ok. 10zł
-3 gruszki
-kieliszek likieru pomarańczowego
-pół tabliczki gorzkiej czekolady
-50 g cukru pudru
-śmietanka
-sok z 1 cytryny
-kilka listków melisy
1) Obierz gruszki ze skórki, zostawiając ogonki. Skrop je sokiem z cytryny. Obetnij podstawy tak, by stały pionowo i mieściły się do największej miski parowara. Gotuj 15 min.
2) W tym czasie przygotuj sos czekoladowy. W garnuszku roztop czekoladę, dodaj cukier puder, śmietankę i całość wymieszaj na jednolitą masę.
3) Gruszki po wyjęciu z parowara postaw pionowo na talerzykach. Skrop likierem i polej gorącą masą czekoladową. Dołóż kilka drobnych listków melisy.
Na ciepło, zaraz po przygotowaniu. Będą równie smaczne po schłodzeniu
Porcje: 6
Koszt: 15-20 zł
Trudność: prosty
Czas: 20 min.
Kaloryczność: niska
- 0,5 kg piersi kurczaka,
- 2 średnie cebule,
- 1 porcja ryżu (ok. 100 g po ugotowaniu),
- surowa papryka czerwona, zielona i żółta,
- puszka kukurydzy,
- fasolka szparagowa,
- jogurt naturalny Danone (nowość zastępująca śmietanę),
- curry w proszku, bazylia, musztarda, sól, pieprz
Pierś pokroić w jednocentymetrową kostkę, lekko osolić i obsypać bazylią. Pozostawić na 20 minut. Ryż przepłukać zimną wodą i włożyć do parowaru. Na innym poziomie ułożyć pokrojoną pierś. Gotować aż do miękkości mięska i ryżu. Papryki pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę. Osączyć kukurydzę z wody i również wsypać do miski. To samo z fasolką szparagową, ale jeśli zachodzi taka potrzeba, pokroić ją na odcinki ok. 0,5 cm. Gdy mięso i ryż ostygną, wrzucić je do reszty produktów. Cebulę pokroić w drobną kostkę, osolić i odstawić na piętnaście minut, aby zmiękła i straciła zbyt ostry smak. W tym czasie przygotować dressing. Naturalny Danone ok. 200 ml (lekki, niskokaloryczny, a smaczny jak śmietana) wymieszać z 4 łyżeczkami curry, połową łyżeczki pieprzu, dwiem łyżkami musztardy. Gdy powstanie już jedolity sos, dodać skrojoną cebulę, wlać go do potrawy i wszystko dokładnie wymieszać, uważając jednak, aby nie zrobiła się papkowata masa.
Z ulubionym pieczywem bądź samą.
Uwagi:
Sałatka najlepsza jest, gdy odstoi w lodówce ok. 12 godzin. Zdecydowanie bardziej polecam gotowanie na parze od tradycyjnego ze względu na walory smakowe i zawartość zachowanych składników odżywczych.
Czas przygotowania:
Czas jest zależny od tego, czy gotujemy na parze, czy też tradycyjnym sposobem.
- Porcja filetów z łososia (w zaleznosci od ilości osób)
- ziemniaki
- fasolka zielona szparagowa
- zioła do smaku
- masełko
- limonka
Myjemy filety, ukladamy je na najwyższej półce parowara skórką do dołu i skrapiamy sokiem z limonki. Posypujemy ziołami do smaku ( pieprz, pieprz ziołowy, zielona pietruszka)
Na niższym piętrze układamy umytą fasolkę szparagową.
Na najniższym ziemniaczki obrane i pokrojone w grubsze plastry, posypujemy je również odrobinką przypraw jakie lubimy do smaku.
Niczego nie solimy!!!
Nastawiamy na 25 minut.
Nakładamy i dajemy łyżeczkę masełka na fasolkę na talerzu.
Można jeszcze raz skropić rybkę sokiem z limonki przed podaniem.
Smacznego! Skladniki
20 Min
Czas gotowania:
22-27 Min
- 3 pstrągi po 200 g
- 18 małych, młodych ziemniaków
- 50 g masła
- sól
- pieprz
- szafran
35 Min
Skladniki:
- 4 liście białej kapusty
- 250 g przyprawionego mięsa mielonego
- 300 g pomidorów
- 2 szalotki
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
czas przygotowania:
5 Min
30 Min
...
primziel