Bułki z ziemniakami.doc

(78 KB) Pobierz
Bułki z ziemniakami

Bułki z ziemniakami

Bułki z ziemniakami

Składniki na 20 bułek:

·         550 g mąki pszennej chlebowej 

·         1 łyżeczka soli

·         55 g miękkiego masła

·         175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (zimnych)

·         3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży

·         2 łyżeczki cukru

·         1 jajko, roztrzepane

·         125 ml ciepłego mleka

·         150 ml ciepłej wody

W naczyniu wymieszać mąkę, sól, dodać masło. Dodać rozgniecione ziemniaki, łącząc wszystko stopniowo z mąką, następnie wsypać drożdże i cukier. Dodać jajko, mleko i wodę, wszystko zagnieść by otrzymać miękkie ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w większej misce, przykryć folią i pozostawić w lodówce na 15 godzin (lub trochę dłużej). Ciasto powinno podwoić objętość i urosnąć do brzegów miski.

Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i wyrobić. Umieścić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1,5 - 2 godziny.

Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką i podzielić na 20 równych części, z których uformować bułeczki. Kłaść je na blaszce oprószonej mąką w wiekszych lub mniejszych odstępach (wtedy się zetkną podczas pieczenia). Pozostawić na 30 minut do napuszenia i wyrośnięcia.

Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC.

Metoda maszynowa:

W maszynie umieścić najpierw płynne składniki, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do zagniatania 'dough' i po 30 minutach wyjąć i umieścić w lodówce, nie czekając na wyrośnięcie w maszynie. Dalej postępować wg powyższego przepisu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin