Składniki na 20 bułek:
· 550 g mąki pszennej chlebowej
· 1 łyżeczka soli
· 55 g miękkiego masła
· 175 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków (zimnych)
· 3 łyżeczki suchych drożdży (około 10 g) lub 20 g świeżych drożdży
· 2 łyżeczki cukru
· 1 jajko, roztrzepane
· 125 ml ciepłego mleka
· 150 ml ciepłej wody
W naczyniu wymieszać mąkę, sól, dodać masło. Dodać rozgniecione ziemniaki, łącząc wszystko stopniowo z mąką, następnie wsypać drożdże i cukier. Dodać jajko, mleko i wodę, wszystko zagnieść by otrzymać miękkie ciasto. Wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w większej misce, przykryć folią i pozostawić w lodówce na 15 godzin (lub trochę dłużej). Ciasto powinno podwoić objętość i urosnąć do brzegów miski.
Po tym czasie wyjąć ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i wyrobić. Umieścić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1,5 - 2 godziny.
Ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką i podzielić na 20 równych części, z których uformować bułeczki. Kłaść je na blaszce oprószonej mąką w wiekszych lub mniejszych odstępach (wtedy się zetkną podczas pieczenia). Pozostawić na 30 minut do napuszenia i wyrośnięcia.
Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC.
Metoda maszynowa:
W maszynie umieścić najpierw płynne składniki, potem sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do zagniatania 'dough' i po 30 minutach wyjąć i umieścić w lodówce, nie czekając na wyrośnięcie w maszynie. Dalej postępować wg powyższego przepisu.
chomikagnieszkad