Bułki na piwie.doc

(48 KB) Pobierz
Bułki na piwie

Bułki na piwie

bułki na piwie

Składniki na około 20 bułek:

·         75 dag mąki pszennej (typ 480)

·         250 ml jasnego piwa

·         pół szklanki ciepłej wody + w razie potrzeby więcej

·         25 g świeżych drożdży

·         50 g roztopionego masła

·         1,5 łyżeczki soli

·         1 łyżeczka cukru

Na wierzch:

·         jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania

·         mak, sezam lub inne ziarna - do posypania

Zrobić zaczyn z pół szklanki wody, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki. Odstawić na 10 - 15 minut.

Jak zaczyn 'ruszy' dodać piwo (powinno być w temperaturze pokojowej), roztopione masło i mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, ale miękkie. Odstawić do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny.

Po tym czasie formować w dłoni niewielkie kulki, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), przykryć ściereczką i pozostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Po napuszeniu posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać ziarnem.

Piec około 20 - 30 minut w temperaturze 200ºC, do zezłocenia. Podawać po ostygnięciu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin