Jarzyny julienne duszone z maslemPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 45 min.200 g marchewki,200 g cukini,200 g kalarepki,1 cebula,80 g masla,1 lyzka pokrojonej zielonej pietruszki,cukier, sol, pieprz.1. Jarzyny obrac, umyc, pokroic na kawalki dlugosci 5-6 cm, a nastepnie na zapalke, czyli w julienne.2. Cebule obrac, posiekac, podsmazyc na masle. Na warstwie cebuli polozyc warstwe kalarepki, a na niej warstwe marchewki. Doprawic cukrem, sola, pieprzem.Dusic pod przykryciem 20 min. Jezeli sos wyparuje, dodac nieco wody. Na marchewke wrzucic warstwe cukini, posypac zielona pietruszka, dusic jeszcze 5min.- Do duszonych jarzyn mozna dodac pietruszke pokrojona w julienne i dusic razem z marchewka. Mozna dodac rowniez obgotowane rozyczki kalafiora orazugotowany zielony groszek, fasolke lub szparagi, a warstwe jarzyn mozna posypac parmezanem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 14.
avi21