Tymbaliki pomidorowe4 porcje. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.500 g pomidorow,5 cebulek dymek,1 lodyga selera naciowego,3 lyzki oliwy,2 lyzki przecieru pomidorowego,3 jaja,5 lyzek gestej smietany,1 zabek czosnku,2 lyzki maki,sol, pieprz, tymianek,maslo do smarowania formy.1. Pomidory umyc, pokroic, zmiksowac, przetrzec przez sito. Cebule obrac, posiekac. Lodyge selera oplukac, pokroic w drobna kostke. Oliwe rozgrzac, podsmazyc cebulke z selerem. Czosnek obrac, zmiazdzyc, listki tymianku oplukac.Puree pomidorowe wymieszac z ziolami, przecierem pomidorowym i czosnkiem,wlozyc do rondla, pod przykryciem dusic 20 min, przetrzec przez sito.2. Do miski wbic jaja, wymieszac ze smietana i maka, dodac do masy pomidorowej,przyprawic sola i pieprzem.3. 4 male foremki pasztetowe wysmarowac maslem, nalozyc w nie mase pomidorowa,wstawic do goracej kapieli wodnej w ogrzanym do temp. 175żC piekarniku. Piec40 min.4. Upieczone tymbaliki podawac na goracoz sosami ziolowymi do krewetek, owocowmorza, dan rybnych lub tylko z sosami jako przystawke.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 22 "Pasztety", strona 86.
avi21