2 pudełka kotletów sojowych
czosnek - 2 ząbki
cebula - 2 duże sztuki
olej do smażenia
koncentrat pomidorowy - 150 g
papryka łagodna i ostra suszona lub w proszku
sól, pieprz
mąka - 40 dag
jajko - 1 sztuka
oliwa - 1 łyżka
woda - 1 szklanka
czosnek obieramy i miażdżymy, przesmażamy i dokładamy do zrazów;
cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem soli i pieprzu
i dokładamy do zrazów;
1,5 szklanki wody wlewamy na patelnię, dodajemy przecier pomidorowy, 1 łyżkę łagodnej papryki i 1 łyżeczkę ostrej oraz sól i pieprz do smaku, podgrzewamy mieszając i zalewamy tym sosem zrazy, dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu (w rondlu 40 min., w szybkowarze 20 min.);
bassma