Zapiekanka z kozim serem.doc

(31 KB) Pobierz
Zapiekanka z kozim serem

Zapiekanka z kozim serem

Zapiekanka z kozim serem

Przygotowanie: 70 min.
Gotowanie: 50-60 min.
trudność: Średnio trudne

Składniki dla 4 osób:
  250 g mąki
  6 jajek
  125 g masła
  200 g pomidorków koktajlowych
  3 pęczki szczypiorku
  500 g twarogu
  2 ząbki czosnku
  300 g sera koziego w kształcie rolady
  sól, pieprz
  tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Mąkę zagnieść z jajkiem, masłem i pół łyżeczki soli. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.

Pomidorki umyć. Szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać. Łyżkę siekaniny odłożyć. Twaróg zmiksować z resztą jajek, czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać ze szczypiorkiem i pomidorkami.

Ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Wyłożyć na nie masę serową. Na wierzchu położyć pokrojony w plastry kozi ser.

Piec 50-60 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin