Przygotowanie: 70 min.Gotowanie: 50-60 min.trudność: Średnio trudne
Składniki dla 4 osób: • 250 g mąki • 6 jajek • 125 g masła • 200 g pomidorków koktajlowych • 3 pęczki szczypiorku • 500 g twarogu • 2 ząbki czosnku • 300 g sera koziego w kształcie rolady • sól, pieprz • tłuszcz do formy Przygotowanie: Mąkę zagnieść z jajkiem, masłem i pół łyżeczki soli. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.Pomidorki umyć. Szczypiorek opłukać, osuszyć, posiekać. Łyżkę siekaniny odłożyć. Twaróg zmiksować z resztą jajek, czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać ze szczypiorkiem i pomidorkami.Ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Wyłożyć na nie masę serową. Na wierzchu położyć pokrojony w plastry kozi ser.Piec 50-60 minut w 200 stopniach. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
bassma