Przygotowanie: 15 min.Gotowanie: 0 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 4 pomidory • duży ogórek • 2 kolby kukurydzy • ząbek czosnku • łyżka posiekanej natki pietruszki • łyżka oleju • łyżeczka soku z cytryny • cukier, sól • biały pieprz Przygotowanie: Kolby kukurydzy oczyścić z włókien, wrzucić na wrzątek z łyżką cukru i ugotować.Z pomidorów ściąć czubki.Z ogórka odkroić końce, pokroić na duże kawłki.Z pomidorów i ogórków wydrążyć miąższ (zostawić nieco na końcu) i pokroić go w kostkę. Z kolby ściąć ziarna i wymieszać z miąższem. Posiekany czosnek rozetrzeć z olejem, pieprzem i solą. Doprawić sokiem z cytryny, wymieszać z masą kukurydzianą i nałożyć do wydrążonych warzyw.
bassma