Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 30 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 300 g brokułów • 300 g kalafiora • 750 g ziemniaków • 300 g marchewki • 300 g selera • 2 łyżki masła • 3 łyżki śmietanki • 2 żółtka • 5 łyżek oleju • kilka oliwek • sól • gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki utłuc. Ucierać, dodając połowę masła, śmietankę, żółtka i gałkę muszkatołową.Brokuły i kalafiory podzielić na różyczki, marchewkę i seler pokroić na plasterki. Poddusić na oleju, posolić.Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, włożyć połowę puree ziemniaczanego, na to warzywa, oliwki i resztę puree. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
bassma