Ziemniaki z masłem ziołowym.doc

(34 KB) Pobierz
Ziemniaki z masłem ziołowym

Ziemniaki z masłem ziołowym

Ziemniaki z masłem ziołowym

Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 50 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  50 dag ziemniaków
  40 dag masła ziołowego
  5 dag tartego żółtego sera
  łyżeczka masła
  ząbek czosnku
  świeże zioła
  sól, pieprz
  sok z cytryny
  tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Przelać zimną wodą i pokroić w plasterki grubości około pół centymetra.

Natłuścić naczynie żaroodporne, ułożyć plasterki ziemniaków, posolić. Na ziemniakach ułożyć połowę porcji masła ziołowego, zmiażdżony czosnek i skropić sokiem z cytryny. Posypać serem, ziołami, przyprawić. Rozłożyć resztę masła i zapiekać 25 minut w mocno nagrzanym piekarniku.

Podawać na gorąco.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin