Przygotowanie: 15 min.Gotowanie: 50 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 50 dag ziemniaków • 40 dag masła ziołowego • 5 dag tartego żółtego sera • łyżeczka masła • ząbek czosnku • świeże zioła • sól, pieprz • sok z cytryny • tłuszcz do formy Przygotowanie: Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Przelać zimną wodą i pokroić w plasterki grubości około pół centymetra.Natłuścić naczynie żaroodporne, ułożyć plasterki ziemniaków, posolić. Na ziemniakach ułożyć połowę porcji masła ziołowego, zmiażdżony czosnek i skropić sokiem z cytryny. Posypać serem, ziołami, przyprawić. Rozłożyć resztę masła i zapiekać 25 minut w mocno nagrzanym piekarniku.Podawać na gorąco.
bassma