Kaczka na dziko
·
· 1
· 2
· 3
· 4
· 5
(9 głosy)
Napisał: Teresa
Składniki:1 młoda kaczkaczosnekoliwa z oliweksólMarynata:2 szklanki octu winnego1 szklanka wody5 małych cebulpietruszkamarchewkawałek selerapieprzlistek laurowy5 ziaren jałowcaSposób przyrządzenia:Kaczkę dokładnie opłukać, odsączyć. Ugotować marynatę: jarzyny włożyć do zimnej wody razem z przyprawami i gotować, aż zmiękną. Gdy wywar ostygnie, dodać ocet, zalać tym roztworem kaczkę i marynować 3-4 dni. Po tym czasie kaczkę osuszyć, natrzeć solą i rozdrobnionym czosnkiem, włożyć do brytfanny, obkładając marynowanymi cebulami. Polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny polewając wytworzonym sosem i marynatą. Z podrobów i jarzyn ugotować esencjonalny rosół z 2 szklanek wody. Przecedzić go, wymieszać z mąką, połączyć z sosem z pieczenia i trochę podgotować, aby zgęstniał. Kaczkę przełożyć do gorącego sosu.
gadula