interna_mod_3.pdf

(544 KB) Pobierz
Modu³ III
Choroby układu pokarmowego i narządu ruchu
Choroby układu pokarmowego i narządu ruchu
Wstęp
1. Choroba wrzodowa, choroby wątroby i dróg żółciowych
1.1. Wybrane aspekty fizjologii układu pokarmowego
1.2. Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
1.3. Choroby wątroby i dróg żółciowych
2. Choroby trzustki i jelit
2.1. Choroby trzustki
2.2. Choroby jelita cienkiego oraz grubego
3. Chorobyukładu wydalniczego
3.1. Fizjologia układu wydalniczego (wybrane zagadnienia)
3.2. Ostra i przewlekła niewydolność nerek
3.3. Zapalenia pęcherza i dróg moczowych
3.4. Kamica moczowa, etiologia i diagnostyka
3.5. Nowotwory nerek
4. Chorobynarządu ruchu
4.1. Choroby narządu ruchu, fizjologia i etiopatogeneza
4.2. Reumatoidalne zapalenie stawów ( arthritis rheumatoidea )
4.3. Choroby zwyrodnieniowe stawów kręgosłupa
4.4. Osteoporoza i osteomalacja
4.4.1. Osteoporoza
4.4.2. Osteomalacja
5. Chorobyzakaźne i pasożytnicze
5.1. Patofizjologia i etiopatogeneza wybranych chorób zakaźnych i pasożytniczych
5.2. Choroby pasożytnicze — diagnostyka
1
Choroby układu pokarmowego i narządu ruchu
Wstęp
W ostatnim okresie obserwuje się znacznie częstsze występowanie chorób
przewodu pokarmowego, które stają się przyczyną licznych zgonów. Szczególnie
choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy staje się przyczyną różnych powikłań,
prowadzących do bardzo znaczącego pogorszenia zdrowia. W drugiej kolejności
należałoby zwrócić uwagę na choroby wątroby i dróg żółciowych, choroby trzustki
oraz jelita cienkiego i grubego.
Również choroby układu wydalniczego stanowią poważny problem zdrowotny —
bardzo często stają się one przyczyną poważnych powikłań. Badania ostatnich lat
wskazują także na znaczny rozwój chorób zakaźnych w naszym społeczeństwie,
które stanowią przyczynę zgonów około 1% wszystkich przypadków.
2
Choroby układu pokarmowego i narządu ruchu
1. Choroba wrzodowa, choroby wątroby i dróg żółciowych
1.1. Wybrane aspekty fizjologii układu pokarmowego
Przewód pokarmowy (jama ustna, przełyk, żołądek, jelito cienkie i grube) wraz ze
związanymi z nimi gruczołami trawiennymi (ślinianki, trzustka, wątroba) spełnia
funkcje zaopatrujące organizm człowieka w środki odżywcze, witaminy, sole
mineralne i wodę.
Woda, sole mineralne i proste składniki organiczne zawarte w pokarmie mogą być
wykorzystane przez organizm od razu, a substancje wielkocząsteczkowe dopiero po
procesie trawienia, którego istotę stanowi ich enzymatyczny (głównie hydrolityczny)
rozkład w przewodzie pokarmowym na niespecyficzne związki drobnocząsteczkowe.
Proces ten jest wydatnie wspomagany przez mechaniczną obróbkę pokarmu.
Proces trawienia rozpoczyna się z chwilą wprowadzenia pokarmu do jamy ustnej.
Pokarm ulega tutaj mechanicznemu rozdrobnieniu, wymieszaniu ze śliną
i formowaniu w kęsy. Ślina jest wydzieliną trawienną wytwarzaną przez ślinianki
przyuszne, podjęzykowe i podżuchwowe oraz liczne mniejsze gruczoły rozsiane
w błonie śluzowej jamy ustnej. Wydzielanie śliny odbywa się w sposób ciągły i jest
wynikiem pobudzenia autonomicznego układu nerwowego. Zasadniczym składnikiem
śliny jest woda, stanowiąca około 99% jej składu. Pozostałą część stanowią składniki
nieorganiczne (sód, potas, wapń, chlorki i wodorowęglany) oraz organiczne (białko
i mucyny). Wydzielanie śliny kontrolowane jest w głównej mierze przez układ
nerwowy autonomiczny oraz niektóre hormony i krążenie krwi.
Czynność żołądka
Żołądek jest narządem jamistym, w którym gromadzi się połknięte pożywienie,
podlegające obróbce mechanicznej i przemianom chemicznym. W żołądku człowieka
rozróżnia się: wpust ( cardia ), część wpustową ( pars cardia ), dno ( pundus ) trzon
( corpus ), część odźwiernikową ( pars pylorica ) oraz odźwiernik ( pylorus ). Gruczoły
3
Choroby układu pokarmowego i narządu ruchu
żołądkowe występują głównie w trzonie i dnie żołądka, zajmując około 75% obszaru
błony śluzowej.
Sok żołądkowy jest mieszaniną wydzielin czterech typów komórek wydzielniczych:
okładzinowych, głównych, śluzowych szyjki gruczołów żołądkowych oraz nabłonka
powierzchni błony śluzowej. Składa się on z kwaśnej wydzieliny komórek
okładzinowych, złożonej głównie z jonów wodorowych, czynnika wewnętrznego
i wody oraz z alkalicznej wydzieliny nieokładzinowej, wytwarzanej przez pozostałe
komórki i zawierającej pepsynę, niewielką ilość wody oraz elektrolity (sód, potas,
chlorki, wodorowęglany).
Czynność jelit
Jelito cienkie należy do najdłuższej części przewodu pokarmowego. Całkowita jego
długość wynosi od 4 do 5 m, z czego 2/5 przypada na jelito kręte. Całą powierzchnię
jelita cienkiego pokrywają kosmki jelitowe o długości 0,5–1,5 mm, występujące
w liczbie 20–40 na 1 mm 2 jelita krętego. Aktywność motoryczna jelit cienkich jest
warunkiem prawidłowego przebiegu procesu trawienia i wchłaniania jelitowego.
Zasadniczo wyróżnia się dwa typy czynności motorycznej:
1) ruchy segmentowe,
2) ruchy perystaltyczne, zwane robaczkowymi.
Do podstawowych czynności jelita cienkiego należą: kontynuowanie trawienia
rozpoczętego w żołądku oraz wchłanianie produktów trawienia.
Czynność jelita grubego
Do głównych czynności jelita grubego należą:
1) wchłanianie wody i elektrolitów,
2) formowanie, magazynowanie i okresowe wydalanie kału,
3) wytwarzanie niektórych witamin przez florę bakteryjną.
Wchłanianie zachodzi w okrężnicy bliższej, a kał tworzy się i gromadzi w okrężnicy
dalszej i końcowej. Ruchy jelita grubego dzieli się na: segmentowe i perystaltyczne
(te z kolei dzieli się na „masowe” i propulsywne).
4
Choroby układu pokarmowego i narządu ruchu
Czynności trzustki
Trzustka jest narządem położonym pozaotrzewnowo, w którym wyróżniamy: głowę,
objętą pętlą dwunastniczą, trzon i ogon. Wydziela ona w ciągu doby od 1,0 do 4,0 l
soku, zależnie od rodzaju przyjmowanych pokarmów.
Sok trzustkowy zawiera różne białka, z których większość to enzymy rozszczepiające
główne składniki pokarmowe. Zawartość białka w soku trzustkowym waha się
w szerokich granicach od 0,1% do 10%. Enzymy trzustkowe dzieli się na trzy klasy:
1) proteolityczne,
2) lipolityczne,
3) glikolityczne.
Czynność wątroby
Wątroba jest największym narządem jamy brzusznej, o masie 1400–1600 g
u mężczyzn i 1200–1400 u kobiet. Stanowi ona zatem około 2% masy ciała. Wątroba
posiada dwojakiego rodzaju unaczynienie czynnościowe: pochodzące z żyły wrotnej
i odżywcze z tętnicy wątrobowej. Całkowita ilość krwi przepływającej przez wątrobę
zmienia się zależnie od pozycji ciała, wysiłku fizycznego i trawienia.
Strukturę miąższu wątroby tworzą w około 80% komórki wątrobowe (hepatocyty),
w 16% komórki siateczkowo-śródłonkowe i 4% komórki nabłonka dróg żółciowych.
Za podstawową jednostkę morfologiczną wątroby przyjęto zrazik wątrobowy.
Spośród licznych funkcji wątroby do najważniejszych należy zaliczyć:
1) udział w pośredniej przemianie materii, zwłaszcza węglowodanów, białek
i tłuszczów,
2) udział w syntezie białek osocza krwi oraz niektórych składowych układu
krzepnięcia,
3) udział w spichrzaniu niektórych metabolitów (glikogen), witamin (A, D, B 12 ),
żelaza,
4) czynność odtruwająca (detoksykacyjna),
5) udział w procesach termoregulacji,
6) wydzielanie żółci,
7) udział w rozpadzie i tworzeniu krwinek czerwonych,
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin