Caffe Latte
Najlepiej przyrządzać z kawy: Arabica Djimmah z Etiopii, Arabica Blue Mountain z Jamajki, Arabica Excelso, Arabica Pennsylvania z Kolumbii, Arabica Fine Quality z Tanzanii Cafe au Lait to francuska wersja kawy mlecznej. Najprawdziwszą przyrządza się przeparzając przez kawę mleko. Potrzebne jest jednak do tego specjalne urządzenie, którym dysponują jedynie specjalistyczne kawiarnie. Na co dzień Cafe au Lait przygotowuje się z kawy i spienionego mleka. Ogromne znaczenie mają proporcje mleka i kawy. W Cafe au Lait jest ½ kawy i ½ mleka. Zwykle dopełnia się kawę spienionym mlekiem i posypuje odrobina czekolady. Tradycjonaliści uważają jednak, że prawidłowo serwuje się Caffe au Lait podając gorącą filiżankę oraz dwa dzbanuszki ze spienionym mlekiem i kawą. Następnie należy nalać oba składniki jednocześnie, tak by strumienie się skrzyżowały.
tsenre11