Słodki smak kryzysu.docx

(163 KB) Pobierz

Słodki smak kryzysu

» Słodki smak kryzysu Zamknij X

Słodki smak kryzysu

  fot. Katarzyna Świerczyńska

Słodki smak kryzysu

Kiedy pomarańcze jadło się tylko od święta, a po kawę trzeba było stać w kilometrowych kolejkach, polskie kobiety specjalizowały się w pomysłach na to, jak z niczego zrobić coś. Tak powstały przepisy na kryzysowe słodycze. Dziś, w obliczu współczesnego kryzysu, proponujemy dwa z nich: na blok czekoladowy i owsiane szyszki.

czytaj dalej...

REKLAMA

Blok (prawie) czekoladowy

kostka masła

szklanka skondensowanego, słodzonego mleka

1,5 szklanki mleka w proszku

4 czubate łyżki kakao

pół szklanki ulubionych orzechów

¾ szklanki cukru

2 opakowania (200 gram) herbatników

Do stopionego masła dodaj skondensowane mleko. Podgrzewaj cały czas pilnując, aby się nie zagotowało. Mieszając dodawaj po kolei cukier, mleko w proszku i kakao. Do gorącej, jednolitej masy wmieszaj posiekane orzechy i pokruszone herbatniki. Wyłóż masę do wysmarowanej masłem foremki i odstaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki, a kiedy blok całkiem stwardnieje, pokrój na kawałki.

» Słodki smak kryzysu Zamknij X

Słodki smak kryzysu

  fot. Katarzyna Świerczyńska

Słodki smak kryzysu

Owsiane szyszki

¼ kostki masła

pół szklanki mleka

szklanka cukru

6 łyżek kakao

opakowanie (400 gram) płatków owsianych

Stopione masło zagotuj z mlekiem, dodaj kakao i cukier. Gotuj chwilę, aż cukier całkiem się rozpuści. Wyłącz gaz i do masy dodaj płatki owsiane. Dobrze wymieszaj i formuj w małe kulki (dla ułatwienia łyżkę lub ręce płucz co chwilę w zimnej wodzie). Odstaw je, aby ostygły i stwardniały.

Do zrobienia szyszek zamiast płatków owsianych można także użyć preparowanego ryżu lub wiórków kokosowych.

Jeśli gotowa masa jest zbyt sucha, uratujesz ją dodając odrobinę mleka i podgrzewając chwilę. Jeśli jest zbyt rzadka, po prostu dodaj więcej płatków, ryżu czy wiórków.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin