Nalewka miętowa z jabłkami
Dodaj przepisZobacz wszystkie przepisy
Likier ten w połączeniu z wodą mineralną stworzy napój idealny na upalne wieczory. Mięta Cię orzeźwi, a sok z jabłek ugasi Twoje pragnienie.
· pęczek liści świeżej mięty
· 3/4 litra soku jabłkowego
· 30 dag cukru
· 1/2 l spirytusu
Przed przygotowaniem nalewki trzeba zrobić sok z jabłek według tradycyjnej receptury: jabłka różnych odmian przepuścić przez sokowirówkę, gotowy sok osłodzić, a następnie podgrzać. Gorący sok wlać do butelek i przez 10 minut pasteryzować. Przechowywać w ciemnym miejscu. Po minimum 2 tygodniach można przystąpić do przygotowania nalewki. Umyte liście mięty odsączyć, wrzucić do szklanego naczynia, zalać spirytusem i szczelnie zamknąć. Naczynie odstawić na 10 dni w ciemne miejsce. Po upływie tego czasu całość przecedzić. Z soku jabłkowego i cukru ugotować syrop. Ostudzony zmieszać z miętowym spirytusem i jeszcze raz przecedzić. Tak przygotowany i dobrze schłodzony likier można podawać z wodą mineralną. Doskonale ugasi pragnienie w upalne dni.
piotricz