Sprzęt wędkarski cz. 3.txt

(3 KB) Pobierz
�y�ka � element bez kt�rego nie ma mowy o zestawie do �owienia ryb.

�y�ka wytwarza si� z tworzyw sztucznych i dzieli si� je na dwie podstawowe grupy:
� Pleciona � wykonana z kilku w��kien splecionych ze sob�; charakteryzuj� si� du�� wytrzyma�o�ci�; ich wad� jest wysoka cena i niewielka elastyczno�� (tzn. prawie w og�le si� nie rozci�gaj�, a wi�c i nie amortyzuj� szarpni�� ryb podczas holu, co mo�e doprowadzi� do p�kni�cia �y�ki).
� Pojedyncza � wykonana z pojedynczego w��kna; ta�sza ni� plecionka, ma mniejsz� wytrzyma�o��, ale za to jest elastyczniejsza.


Pocz�tkuj�cy w�dkarz powinien wybra� �y�k� pojedyncz�. 

�y�k� dzieli si� na dwie cz�ci.
Pierwsza to �y�ka g��wna (d�u�sza cz��), druga to przypon.
Przypon jest to odcinek �y�ki kt�ry w razie zbyt du�ego obci��enia powinien zerwa� si� pierwszy. Je�li dojdzie do takiej sytuacji stracimy co najwy�ej haczyk i przypon, ale ca�� reszt� zamocowan� wy�ej (sp�awik, ci�arek, itp.) uda si� uratowa�. Dlatego na przypony stosuje si� �y�ki o mniejszej �rednicy (czyli r�wnie� mniejszej wytrzyma�o�ci) od �y�ki g��wnej. Zasada jest taka, �e przypon powinien by� cie�szy o oko�o 0,02-0,05mm.

W sklepie mo�na kupi� gotowe przypony z za�o�onym ju� haczykiem.

Przypon z �y�k� g��wn� ��czy si� za pomoc� tzw. kr�tlik�w. S� to specjalne uchwyty kt�re w �atwy spos�b umo�liwiaj� szybk� wymian� przyponu.


Na co zwr�ci� uwag� kupuj�c �y�k�: 

Najwa�niejszy parametr to grubo�� (czyli �rednica) �y�ki, ma ona �cis�y zwi�zek z jej wytrzyma�o�ci�. Im grubsza tym wytrzymalsza. Dlaczego nie stosowa� wi�c �y�ek jak najgrubszych? Dlatego, �e im grubsza, tym sztywniejsza, a to mo�e powodowa� niepotrzebne problemy podczas wykonywania podstawowych czynno�ci (np. zarzucania). Dodatkowo grubsz� �y�k� szybciej znosz� pr�dy wodne i wiatr.
Wybieraj�c grubo�� �y�ki nale�y kierowa� si� wielko�ci� i gatunkiem ryby na kt�r� b�dziemy polowa�.

Przyk�adowe grubo�ci �y�ki:
� 0,16 � 0,20 � p�o�;
� 0,18 � 0,22 � leszcz;
� 0, 22 � 0,26 � w�gorz;
� 0,30 � 0,35 � karp, szczupak;
� 0,40 � po�owy morskie.

WA�NE Wytrzyma�o�� �y�ki podana na opakowaniu cz�sto jest warto�ci� umown� i mo�e r�ni� si� (czytaj: jest zawy�ona) od wytrzyma�o�ci rzeczywistej.

Kolor �y�ki powinien by� dobrany do zabarwienia wody. Je�li jednak kupujemy �y�k� uniwersaln� to powinna ona mie� kolor szary.



Jak obchodzi� si� z �y�k�

�y�ki nale�y przechowywa� lu�no nawini�te w ch�odnych miejscach. Polecam zapakowanie ich do woreczka i umieszczenie w lod�wce. Wraz z up�ywem czasu �y�ka traci swoje w�asno�ci � dlatego co sezon warto �y�ki wymieni�.

Przed za�o�eniem �y�ki warto sprawdzi� jej stan. Mo�na to zrobi� przeci�gaj�c pierwsze metry �y�ki mi�dzy palcami � je�li wyczujemy, �e �y�ka jest poskr�cana, pozadzierana lub ma za�amania nale�y taki odcinek odci��. Podobnie post�puje si� w przypadku popl�tania. Nie radz� rozpl�tywa� w�z��w (w tych miejscach �y�ka b�dzie ju� os�abiona) tylko od razu odci�� ten odcinek.
Co jaki� czas radz� �y�k� przetrze� �cierk� w celu usuni�cia zabrudze� (np. ziarenek piasku) oraz odt�uszczenia jej (t�usta �y�ka zamiast �ton�� p�ywa po powierzchni).

Wybieraj�c si� na po��w warto mie� ze sob� zapasowe szpule z �y�kami o r�nych grubo�ciach.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin