KŁ Materiały wewnętrzne SFINKS POLSKA S.A.
ILOŚĆ PORCJI:
10
NAZWA SKŁADNIKA
Ilośc
j.m.
Brokuły
0,50
kg
Przyprawa warzywna
0,03
Cebula
0,20
Masło
0,04
Mąka ziemniaczana
Mleko
0,4
lit
Pieprz
Czosnek świeży
0,05
Sól
0,02
Pieczywo razowe
0,70
Brokuły mrożone, świeży czosnek, cebula, dodatki
1. Wodę ( 2 l) zagotować wraz z przyprawą warzywną.
2. Brokuły podzielić: odkroić części z kwiatem od łodyg, ponieważ kwiaty i łodygi gotują się w różnym czasie.
3. Do wywaru wrzucić same łodygi i gotować do miękkości. Po ugotowaniu rozgnieść lekko tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksować.
4. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
5. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia
6. Wrzucić na patelnię kwiaty brokułowe – smażyć razem ok. 1 min.
7. Podsmażoną cebulę i brokuły przełożyć do garnka z wywarem. Gotować razem przez chwilę, tak aby nie rozgotować kwiatów brokułowych.
8. W naczyniu rozprowadzić mąkę ziemniaczaną zimnym mlekiem i wlać do wywaru. Chwilę gotować razem, ciągle mieszając.
9. Doprawiać do smaku solą i pieprzem.
1. Tosty grahamowe opiekamy w piecu do pizzy.
2. Gorącą zupę podajemy w kokilce na zupę ustawionej na talerzu „S” – obok układamy grzanki
Zupa brokułowa
300
ml
grzanki (kromka)
1
szt
RAZEM
...
dziku40