Buraczki.doc

(19 KB) Pobierz
Buraczki od Marysi

                                                Buraczki   od   Marysi.

 

1.     Buraki  -  6 kg

2.     Duże  cebule  -  6 sztuk

3.     Czosnek  -  6 ząbków ( przeciśniętych )

  

    Buraki ugotować, potrzeć na grubej tarce, dodać drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek. Wszystko wymieszać.

 

              Zalewa  octowa :

 

       6 szklanek wody, 2 szklanki octu, 2 szklanki cukru, 2 łyżki soli, 15 ziarenek pieprzu, 15 ziarenek ziela angielskiego, 15 listków laurowych.

 

 

Wystudzoną zalewę wymieszać z burakami i zostawić na noc. Na drugi dzień napełnić słoiki i je zagotować. Reszta zalewy która zostanie, można również zagotować i użyć do barszczu czerwonego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin