Duszony królik - mięso.txt

(1 KB) Pobierz
                        Duszony kr�lik - mi�so (Ameryka �rodkowa)
Sk�adniki:
1/2 kg mi�sa z kr�lika (podzielonego na porcje)
Marynata:
1/2 �y�eczki soli, 1/2 �y�eczki pieprzu, 2 roztarte z�bki czosnku, 2 posiekane
cebule, 1 du�y posiekany pomidor, 1/2 �y�eczki majeranku lub tymianku, 
1 listek laurowy, 2 �y�ki octu 6%, 1/4 szklanki wody, szczypta chili lub ostrej
papryki, 2 �y�ki oliwy lub oleju jadalnego, 1/2 szklanki gor�cej wody  z kostk�
roso�ow�, 1/2 szklanki wina wytrawnego (dowolnie).

Wykonanie:
1. Wymiesza� sk�adniki marynaty.
2. Kr�lika u�o�y� w misce i ob�o�y� sk�adnikami i zala� marynat�. - Je�li chodzi o
    mi�so, to nale�y je uprzednio naszpikowa� w�dzon� s�onin�. Mi�so moczy� 
    minimum 24 godziny, obraca� co kilka godzin.
3. Kr�lika - mi�so wyj�� z marynaty i os�czy�. Marynat� odstawi�.
4. Na rozgrzanej patelni obrumieni� na oleju z ka�dej strony mi�so na z�oty kolor.
    Zdj�� z ognia. Prze�o�y� do r�dla, ostro�nie wla� ca�� marynat� i dusi�
    a� mi�so b�dzie mi�kkie. - Kr�lika 1 i 1/4 do 1 i 1/2 godziny.
    a mi�so, 1kg - 1 godzin�.
5. Nast�pnie wla� wino i dusi� jeszcze 10 minut.
6. Podawa� z bia�ym pieczywem, ziemniakami i winkiem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin