Duszony kr�lik - mi�so (Ameryka �rodkowa) Sk�adniki: 1/2 kg mi�sa z kr�lika (podzielonego na porcje) Marynata: 1/2 �y�eczki soli, 1/2 �y�eczki pieprzu, 2 roztarte z�bki czosnku, 2 posiekane cebule, 1 du�y posiekany pomidor, 1/2 �y�eczki majeranku lub tymianku, 1 listek laurowy, 2 �y�ki octu 6%, 1/4 szklanki wody, szczypta chili lub ostrej papryki, 2 �y�ki oliwy lub oleju jadalnego, 1/2 szklanki gor�cej wody z kostk� roso�ow�, 1/2 szklanki wina wytrawnego (dowolnie). Wykonanie: 1. Wymiesza� sk�adniki marynaty. 2. Kr�lika u�o�y� w misce i ob�o�y� sk�adnikami i zala� marynat�. - Je�li chodzi o mi�so, to nale�y je uprzednio naszpikowa� w�dzon� s�onin�. Mi�so moczy� minimum 24 godziny, obraca� co kilka godzin. 3. Kr�lika - mi�so wyj�� z marynaty i os�czy�. Marynat� odstawi�. 4. Na rozgrzanej patelni obrumieni� na oleju z ka�dej strony mi�so na z�oty kolor. Zdj�� z ognia. Prze�o�y� do r�dla, ostro�nie wla� ca�� marynat� i dusi� a� mi�so b�dzie mi�kkie. - Kr�lika 1 i 1/4 do 1 i 1/2 godziny. a mi�so, 1kg - 1 godzin�. 5. Nast�pnie wla� wino i dusi� jeszcze 10 minut. 6. Podawa� z bia�ym pieczywem, ziemniakami i winkiem.
martunia.n