Pasztet z watrobek z pistacjami 2.pdf

(293 KB) Pobierz
Pasztet z watrobek z pistacjami
na 1 foremke o poj. ok.600 ml
500 g watrobek drobiowych
6 suszonych miekkich sliwek
6 szalotek
1 zabek czosnku
1/2 peczka tymianku
250 g masla
8 lyzek Porto
3 lyzki posiekanych pistacji
sol,pieprz
Watrobki umyc,osuszyc i dobrze oczyscic z blonek.cebulki i czosnek
obrac i drobno posiekac.Sliwki drobno pokroic, wymieszac z 4 lyzkami
Porto i odstawic.Tymianek umyc,osuszyc,poobrywac listki i posiekac.
802874870.008.png 802874870.009.png 802874870.010.png 802874870.011.png 802874870.001.png 802874870.002.png 802874870.003.png 802874870.004.png 802874870.005.png 802874870.006.png
Na patelni rozpuscic 50 g masla i obsmazyc watrobki przez 3-4
minuty,wyjac je z patelni,do ktorej wrzucic posiekane szalotki i
czosnek,chwilke zeszklic i dodac tymianek i pozostale 4 lyzki Porto i ok.
2 minut dusic.Dodac to do podsmazonych wczesniej watrobek i
odstawic do ostygniecia.
Nastepnie zmielic je w robocie kuchennym lub blenderem, maslo utrzec
na puszysto i wymieszac z masa watrobkowa oraz dodac posiekane
pistacje i namoczone uprzednio w Porto sliwki,dobrze wymieszac i
doprawic sola oraz pieprzem.
Napelnic foremke do terriny,przykryc folia i zostawic na noc w lodowce.
Zrodlo: ksiazka "Brunch & Büfett"
802874870.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin