Śliwowica wytrawna.txt

(0 KB) Pobierz
�liwki, 
Spirytus


T� niezwykle smaczn� nalewk� domow� nastawia si� do�� d�ugo, bo bierze si� do niej dojrzewaj�ce w r�nym czasie �liwki - zaczynaj�c od ma�ych lubaszek, na p�nych w�gierkach ko�cz�c. Dojrza�e umyte i osuszone �liwki z pestkami wrzuca� do g�siora, zalewa� tak� ilo�ci� spirytusu, by za ka�dym razem by�y ca�kowicie w nim zatopione. G�sior szczelnie zakorkowa�, zostawi� na s�o�cu i w cieple. Ju� po 2 miesi�cach nalew mo�na zla�, ale najlepiej zrobi� to po roku. Po zlaniu przefiltrowa� p�yn przez gaz� lub bibu��, rozla� do butelek i szczelnie je zakr�ci�. Pozosta�e w g�siorze owoce obficie posypa� cukrem i szczelnie zakorkowane zostawi� w cieple na 2-3 miesi�ce (od czasu do czasu potrz�sa� g�siorem). Nast�pnie syrop zla�, dodaj�c sok z owoc�w lekko przeci�ni�tych przez p��tno. Otrzymany trunek ma smak delikatnego likieru.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin