Nalewka cytrynowa.txt

(1 KB) Pobierz
  Nalweka Farmaceut�w
 
Sk�adniki:  1 l spirytusu, 1 l mleka, 1 kg cukru, 1 kg cytryn.
 
Spos�b przyrz�dzania : Cytryny myjemy, obieramy ze sk�rki oraz albedo (bie�ej, wewn�trznej cz�ci sk�rki). ��t� sk�rk� z jednej cytryny odstawiamy do wykorzystania. Obrane cytryny kroimy w plasterki, oczyszczamy z pestek i wk�adamy do s�oja. Zasypyjemy cukrem, mieszamy, lekko wyciskaj�c. Dodajemy sk�rk� z cytryny i zalewamy mlekiem i spirytusem. S��j zamykamy i odstawiamy w ciemne, ch�odne miejsce na 5 tygodni. Pami�tajmy przez ten czas, �eby co kilka dni potrz�sn�c s�ojem. Po 5 tygodniach filtrujemy nalewk� przez bibu�k� filtracyjn� do butelek. Nalewka powinna by� klarowna i mie� ��tozielonkawy kolor. Je�li trzeba, powtarzamy filtrowanie. Po 2 tygodniach mo�emy serwowa�.  

Inna wersja nalewni cytrynowej

2 szkl cukru
3 szkl. wody
7 cytryn:
sok z 3 cytryn, 
4 obra� i pokroi� w plastry, 
mo�na doda� sk�rk� z  1/2 cytryny

woda+cukier zagotowa� przestudzi�, doda� cytryny, sok, sk�r�. Dok�adnie wymiesza� przestudzi� doda� 1/2 l spirytusu. Odstawi� 


Obrac cieniutenko 5 cytryn tak, aby nie zostawic na nich sladu bialego miazszu.
Cytryny powinny byc swieze. Przed obieraniem mozna je na pol godziny wlozyc do
letniej wody. Wrzucic do gasiorka. Wlac 2l spirytusu. Dobrze zamknac. Postawic
na dobe. 1kg cukru zalac 1l wody.Zagotowac syrop, starannie go szumujac. Gdy sie
kilka razy zagotuje, wlac go do wazy. Goracy zalac powoli nalewka cytrynowa,
filtrowana przez bibule filtracyjna.Skorki wyrzucic. To znaczy chyba, ze trzeba
ze skorkami obranymi zalac(te cytryny).Moj dopisek. Dalej mieszac przez chwile,
aby sie spirytus z cukrem dobrze polaczyl.Trzeba zachowac nastepujacy porzadek:
lac spirytus koniecznie do syropu, gdyz postepujac odwrotnie nalewka bedzie
metna. Filtrowac jej nie trzeba, wystarczy tylko rozlac ja do butelki. Dobrze
zakorkowac. Po dwoch dniach bedzie jak krysztal. Odstawic na miesiac.
czas przygotowania: miesiac
Zgłoś jeśli naruszono regulamin