Czarna porzeczka swiateczna.txt

(0 KB) Pobierz
Czarna porzeczka swiateczna

Do gasiorka wrzucic przebrane jagody czarnejporzeczki do trzech czwartych jego
wysokosci. Wlac wodke 45% tak, aby wszystkie owoce przykryte byly alkoholem.
Dobrze zamknac. Postawic w slonecznym miejscu na dwa miesiace. Po tym czasie
nalewke zlac. Na owoce nasypac cukru w ilosci 1/3 wagi wsypanych wczesniej
owocow. pozostawic w slonecznym miejscu, az do rozpuszczenia sie cukru.
nastepnie zlac syrop z owocow. Wziac spirytus w ilosci 1/3 czesci wodki wlanej
wczesniej. Rozpuscic w nim dobrego miodu, biorac lyzke stolowa na 1/2l
spirytusu. Tak przyrzadzonym spirytusem przelac szybko owoce i filtrujac przez
bibule zlac do czystego naczynai. Obie nalewki dobrze pomieszac. Rozlac do
butelek. Dobrz zakorkowac. Odstawic w ciemne miejsce do Swiat Bozego Narodzenia.
czas przygotowania: okolo pol roku
Zgłoś jeśli naruszono regulamin