Czarna porzeczka swiateczna Do gasiorka wrzucic przebrane jagody czarnejporzeczki do trzech czwartych jego wysokosci. Wlac wodke 45% tak, aby wszystkie owoce przykryte byly alkoholem. Dobrze zamknac. Postawic w slonecznym miejscu na dwa miesiace. Po tym czasie nalewke zlac. Na owoce nasypac cukru w ilosci 1/3 wagi wsypanych wczesniej owocow. pozostawic w slonecznym miejscu, az do rozpuszczenia sie cukru. nastepnie zlac syrop z owocow. Wziac spirytus w ilosci 1/3 czesci wodki wlanej wczesniej. Rozpuscic w nim dobrego miodu, biorac lyzke stolowa na 1/2l spirytusu. Tak przyrzadzonym spirytusem przelac szybko owoce i filtrujac przez bibule zlac do czystego naczynai. Obie nalewki dobrze pomieszac. Rozlac do butelek. Dobrz zakorkowac. Odstawic w ciemne miejsce do Swiat Bozego Narodzenia. czas przygotowania: okolo pol roku
dmird