bajkowy torcik jabłkowy.pdf

(34 KB) Pobierz
untitled
Bajkowy torcik jabłkowy
ciasto:
• 250 g mąki
• 100 g cukru
• 125 g margaryny
• 2 jajka
• 1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
• 3/4 litra soku jabłkowego
• 1 cukier waniliowy
• 2 budynie waniliowe
• 4 łyżki cukru (jeśli budynie nie są słodzone)
• do dekoracji:
• ½ l śmietany kremówki 36%
• 1 cukier waniliowy
• 1 łyżka mleka w proszku
• kakao
1 kg jabłek.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier
waniliowy i margarynę. Posiekać nożem. Gdy ciasto jest już grudkowate,
zrobić w nim dołek i wybić jajka. Wyrobić. Dno tortownicy (o średnicy 25
cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem i lekko
oprószyć bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno
tortownicy. Resztę uformować w wałek, lekko rozpłaszczyć, wyłożyć boki
formy i palcami połączyć ze spodem.
Przygotować masę. W połowie szklanki zimnego soku jabłkowego rozpuścić
budynie, cukier i cukier waniliowy (jeśli budynie są słodzone, nie dawać
cukru). Resztę soku postawić na gazie. Jak się zagotuje, dodać do niego
sok z posłodzonym budyniem. Cały czas mieszając zagotować jeszcze
raz. Odstawić.
Jabłka (najlepsza będzie szara reneta) obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Ułożyć na cieście, wyrównać i zalać ciepłą masą budyniową. Piec ok. 70
minut w temp. 160 st. C.
Gdy ciasto ostygnie udekorować bitą śmietaną z cukrem waniliowym i mlekiem
w proszku (śmietaną można też posmarować rant ciasta).
Kartkę papieru złożyć na cztery. Wyciąć niewielkie otworki o różnych
rozmiarach i kształtach (tak jak w łowickiej wycinance). Rozłożyć nad
ciastem i dekorować posypując kakao.
38560799.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin