Karpatka (2).docx

(11 KB) Pobierz

KARPATKA

·         woda, 1 szklanka

·         mąka, 1 szklanka

·         jajka, 4

·         margaryna, 125g (pół kostki)

·         sól, szczypta

·         KREM:,

·         mleko, 3 szklanki

·         cukier, pół szklanki

·         budyń śmietankowy, 3opakowania

·         100g masła,

·         dodaj do ulubionych

·         drukuj przepis

·         powiadom znajomego

·         oceń przepis

Należy zagotować wodę z margaryną i solą. Następnie dosypać mąkę i energicznie mieszać (wciąż na gazie) do momentu powstania masy zwartej i odrywającej się od ścian garnka. Wtedy należy ściągnąć garnek z gazu, kolejno wbijać do masy jajka i miksować. Wyłożyć pół do formy wysmarowanej tłuszczem i piec 30-40min w 200stopniach. NIE OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA. To samo zrobić z drugim płatem ciasta. Krem: Zagotować 2szklanki mleka z masłem i cukrem. Pozostałą szklankę wymieszać z budyniami dokładnie i wlać do gotującej reszty. Gotować 2-3 minuty. Gorącą masę wylać na wystudzony płat ciasta, zakryć drugim i posypać cukrem pudrem (na zdjęciu-kakao). Schłodzić.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin